Evre II-III gonartroz hastalarında proloterapi ile trombositten zengin plazma (PRP) uygulamalarının etkinlik açısından karşılaştırılması
Comparison of prolotherapy and platelet-rich plasma (PRP) applications in patients with stage II-III gonarthrosis in terms of effectiveness
- Tez No: 726231
- Danışmanlar: DOÇ. CİHAN ADANAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Proloterapi, osteoartrit, PRP, gonartroz, Prolotherapy, osteoarthritis, PRP, gonarthrosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Yaygın eklem hastalığı olarak karşımıza çıkan osteoartrit (OA) için birçok cerrahi olmayan (konservatif) ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Diz OA tedavisindeki konservatif tedavilerin amacı dizdeki ağrı şiddetini azaltmak kaydıyla semptomatik tedavi ile sınırlıdır. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, istirahat, buz uygulaması ve mobilizasyonun kısıtlanması önde gelen tedaviler olsa da son zamanlarda popülaritesi artan trombositten zengin plazma (PRP) ve proloterapi gibi yöntemler veya diz içi hyaluronik asit uygulamaları ve steroid uygulamaları da kısmen faydalı olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızın amacı evre 2 ve 3 gonartroz olan diz OA hastalarının konservatif tedavilerinde uygulanan PRP ve Proloterapi uygulamalarının in vivo olarak diz OA tedavisindeki etkinliğini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışma için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan etik izni alındı (25.11.2020 tarihli 08 nolu). Çalışmaya Kasım 2020 ile Nisan 2021 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Kellgren-Lawrence Radyolojik Evrelendirmesine göre evre 2 ve 3 gonartroz saptanan toplam 105 hasta dahil edildi. Bulgular: Çalışmamıza yaş ortalaması 54.14±9.12 yıl olan, 23 (%21.9)'ü erkek ve 82 (%78.1)'si kadın toplam 105 hasta alındı. Hastaların en çok ağrıyan dizi sorgulanarak sadece tek dizine işlem uygulandı. Hastalara 3 er haftalık aralıklarla 3 kez diz içi enjeksiyonu daha önce random şekilde düzenlenen dağılıma uygun olarak yapıldı. Yapılan intraartiküler tedavilerin VAS, aktif eklem hareket açıklığı (EHA) ve Lysholm skorlarının sonuçlarına etkisi değerlendirildi. Proloterapi ve PRP kullanılan hastalarda 3. ve 6. aylardaki VAS, aktif EHA ve Lysholm sorları açısından farklılık saptandı. Bununla birlikte PRP yapılan hastaların 6. ay skorlarında proloterapi uygulananlara göre anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgulara göre PRP'nin OA tedavisinde proloterapiye göre semptomların azaltılması ve diz eklem hareket açıklığında fleksiyon derecesini arttırmada daha etkili bir yöntem olduğu görüldü. Elde ettiğimiz bu sonuçların gelecekte farklı yaş gruplarının da dahil edildiği, daha fazla katılımlı ve daha uzun süre takipli hastalardan elde edilecek sonuçlar ile desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim and Objective: For osteoarthritis (OA), which appears as a common joint disease have been applied many non-surgical (conservative) and surgical methods of treatment. The purpose of conservative treatments in the treatment of knee OA is limited to symptomatic therapy, provided that it reduces the severity of pain in the knee. Nonsteroidal anti-inflammatory medications, rest, ice application, and restriction of mobilization are the main treatments, recently, have been increasing in popularity methods such as platelet-rich plasma (PRP), prolotherapy, intra-knee hyaluronic acid applications and steroid applications have also been reported to be partially beneficial. The aim of our study is to compare the effectiveness of PRP and Prolotherapy applications in conservative in vivo treatment of knee OA patients with stage 2-3 gonarthrosis. Materials and Method: For the study, an ethical permission was obtained from the Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine Clinical Research Ethics Committee (dated 25.11.2020, No. 08). According to the Kellgren-Lawrence Radiological Staging were included in the study November April 2020 and Dec 2021, a total of 105 patients with stage 2 and 3 gonarthrosis at the Orthopedic and Traumatology Clinic of the Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine Hospital. The study were included a total of 105 patients between November 2020 and April 2021 with stage 2 and 3 gonarthrosis in the Kellgren-Lawrence Radiological Staging at Van Yüzüncü Yıl University Medical Faculty Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic. Results: A total of 105 patients with an average age of 54.14±9.12 years, 23 (21.9%) of whom were male and 82 (78.1%) were female. The most painful knee of the patients was selected and only one knee was treated. Intra-knee injections were made to the patients 3 times at intervals of 3 weeks in accordance with the distribution that was previously organized in a random way. The effect of intraarticular treatments on the results of VAS, active joint range of motion (EHA) and Lysholm scores was evaluated. There was a difference in VAS, active ROM and Lysholm scores at 6 months in patients who used prolotherapy and PRP. However, there was a significant difference in the scores of patients who applied PRP compared to those who underwent prolotherapy. Conclusion: According to the findings of our study, it was seen that PRP is a more effective method in reducing symptoms and increasing the degree of flexion in knee joint range of motion compared to prolotherapy in the treatment of OA. We believe that these results we have obtained should be supported by the results to be obtained from patients with more participation and longer follow-up, including different age groups in the future.