Türkiye'de okutulan Arapça-Türkçe eğitim kitapları serisinin dil bilgisi açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi 'Silsiletü'l-Lisan' ve 'İstanbul' ders kitapları örneği
Comparative study of the Arabic and Turkish education book series taught in Turkey in terms of grammar samples of 'Silsiletü'l-Lisan' and 'İstanbul' course books
  1. Tez No: 726296
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ALGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça Dil Bilgisi, Türkçe Dil Bilgisi, Karşılaştırmalı Dil Bilgisi, Silsiletü'l-Lisan, İstanbul Yabancılar İçin Türkçe, Arabic Grammar, Turkish Grammer, Comparative Grammar, Silsiletü'l-Lisan, İstanbul Yabancılar İçin Türkçe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışmada; Türkiye'de son yıllarda yabancı dil olarak okutulan Arapça-Türkçe eğitim kitaplarında işlenen dil bilgisi konularının karşılıklı olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Türkiye'deki orta öğretim, yüksek öğretim ve yabancı dil kurumlarında en fazla okutulan yabancı dil eğitim kitaplarından Arapça Dil Serisi“Silsiletü'l-Lisan”ile“İstanbul”Yabancılar İçin Türkçe eğitim kitapları incelenmek üzere seçilmiştir. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan“el-Lisanu'l-Umm”Merkezi tarafından uzun yıllar üzerinde çalışılarak hazırlanan“Silsiletü'l-Lisan”isimli öğretim setinin“Giriş1-2, Başlangıç1-2, Orta1-2 ve İleri1-2”olmak üzere toplamda 8 kitabı, 1933 yılından beri yabancılara Türkçe eğitimi veren İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi okutmanlarının deneyim ve birikimlerinden oluşan“İstanbul”Yabancılar İçin Türkçe isimli öğretim setinin A1-A2 (Temel), B1-B2 (Orta), C1/+ (İleri) olmak üzere toplamda 5 kitabı incelenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma kapsamında doküman analizi yöntemi ile toplanan verilerin analizi yapılmış ve yorumlanmıştır. Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde;“Giriş”bölümü yer almaktadır. Bu bölümde araştırmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Dil, dil bilimi, karşılaştırmalı dil bilimi, dil bilgisi, dil bilgisi türleri, dil bilgisi öğretim yaklaşımları ve yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; Arapça eğitim serisi“Silsiletü'l-Lisan”ile“İstanbul”Yabancılar İçin Türkçe eğitim serisinin genel tanıtımı yapılmış, ardından bahse konu kitaplarda işlenen dil bilgisi konuları ve dil bilgisi konuları ile ilgili verilen alıştırmalar incelenmiştir. Son olarak, her iki serinin genel içeriğinin ve dil bilgisi konularının karşılıklı olarak değerlendirmesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde;“Değerlendirmeler ve Sonuç”bölümü yer almaktadır. Bu bölümde; araştırmamın sonucunda elde edilen sonuçlara ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to mutually examine and evaluate the grammar topics covered in the Arabic-Turkish education books taught as a foreign language in Turkey in recent years. For the purpose of the study, the Arabic Language Series“Silsiletü'l-Lisan”and“Istanbul”Turkish language education books for foreigners, which are among the most widely read foreign language education books in secondary education, higher education and foreign language institutions in Turkey, were selected for review. A total of 8 books,“Introduction1-2, Beginner1-2, Intermediate1-2 and Advanced1-2”of the teaching set named“Silsiletü'l-Lisan”, which has been prepared by the“al-Lisanu'l-Umm”Center in the United Arab Emirates for many years, a total of 5 books, A1-A2 (Basic), B1-B2 (Intermediate), C1/+ (Advanced), of the“Istanbul”Turkish for Foreigners teaching set, which consists of the experience and knowledge of the instructors of the Istanbul University Language Center, who has been teaching Turkish to foreigners since 1933 examined. In the study, the data collected by the document analysis method within the scope of qualitative research were analyzed and interpreted. The study consists of four parts. In the first part of the study; There is an“Introduction”section. In this section, information about the purpose, importance and limitations of the research is given. In the second part; Information is given about language, linguistics, grammar, grammar types, grammar teaching approaches and methods. In the third part; The general introduction of the Arabic education series“Silsiletü'l-Lisan”and the“Istanbul”Turkish education series for foreigners were made, and then the grammar topics covered in the aforementioned books and the exercises given on grammar topics were examined. Finally, a mutual evaluation of the general content and grammar topics of both series was made. In the fourth part; There is a“Conclusion”section. In this part; The results and evaluations obtained as a result of my research are included.