Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eğitim denetimindeyaşanan problemlere ilişkinemekli yönetici ve denetmen görüşleri
Perspectives of the retired administrators andsupervisors related to the existing problems oneducation supervision in Turkish Republic ofNorthern Cyprus
  1. Tez No: 726342
  2. Yazar: BİLGE KAĞAN BIKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OXANA MANOLOVA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, eğitim denetimi, eğitim denetiminde yaşanan sorunlar, Supervision, education supervision, the problems encountered in education supervision
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Eğitim Denetiminde yaşanan problemleri emekli yönetici ve denetmen görüşleriyle belirlemektir. Bu araştırma nitel bir araştırma olup fenomenoloji modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıp emekli olan dört yönetici ve altı denetmen oluşturmaktadır. Veriler standartlaştırılmış açık uçlu görüşme aracılığıyla toplanmıştır. Görüşmede yer alacak sorular kapsamlı literatür taraması sonucunda ve eğitim yönetimi ve denetimi alanında uzman kişilerin görüşleri alınarak hazırlanmıştır. Bu görüşler doğrultusunda on bir soruluk bir görüşme formu oluşturulmuş ve veriler ses kayıt tekniği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, KKTC'deki mevcut uygulamalarla eğitim denetiminden beklenen pozitif etki edilememekte ve bunun sonucunda denetim, eğitim – öğretim süreçlerine gereken katkıyı sağlayamamaktadır. KKTC eğitim denetimi şeffaflık çerçevesinde yapılmamakta ve denetim kriterlerinin denetlenen öğretmen, yönetici ve araştırmacılardan bakanlık tarafından gizleniyor oluşundan dolayı denetim, paydaşlarda yalnızca kontrol edilme algısı yaratmaktadır. iv Araştırmaya katılan denetmenler yöneticilerden, denetim süreci boyunca yalnızca işbirliği beklerken, yöneticiler denetmenlerden öğretmenlere rehberlik yapmalarını, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamalarını, aday öğretmenlerin asalet tasdikinin başka bir branş denetmeni tarafından değil yalnızca ilgili branşın denetmeni tarafından yapmasını beklemekte, okul yıllık eğitim programlarını öğrenci merkezli olarak yapılandırılmasında yardımcı olmalarını beklemektedir. Okul yönetimleri denetim süreci boyunca denetmenlere yönelik olumlu tavırlar sergilemektedirler. KKTC eğitim denetimi yapısı içerisinde denetmen sayıları denetlenecek okul ve öğretmen sayılarına oranla oldukça yetersizdir. Ayrıca aktif görev yapan öğretmenlerin sayıları yeterli görülmüş ancak kadrolamaların etkili bir şekilde yapılmadığı ve bunun sonucunda bazı branşlar bazı okullarda fazla bazılarında ise yetersiz sayıda kalmaktadır. Denetmenlerin sayı olarak yetersizliğine paralel olarak branş denetmeni ve mesleki denetmen sayıları da oldukça yetersiz sayıdadır. Denetmenler denetimin haberli olarak yapılmasının daha avantajlı ve gelişim odaklı olmasından dolayı denetim öncesinde öğretmenlere ve denetime gidecekleri kuruma bilgi vermektedirler. Ancak denetmenlerin idealist yaklaşımlarına rağmen KKTC'de eğitim denetimi gelişim ve ilerleme odaklı değil, durum ve standart tespiti olarak yapılmaktadır. KKTC eğitim politikası ve eğitim denetimi anlayışı ülke yönetiminde söz sahibi olan siyasi parti ya da partilerin ideolojilerine göre şekillenmektedir. KKTC Eğitim Sistemi'nde sendikalar ve sendikal haklar gereğinden fazla güçlüdür ve bu durum sendikaların eğitim sürecini olumsuz etkilemesine ve kendilerine verilen hakları suiistimal etmelerine yol açmaktadır. KKTC eğitim denetimi sisteminin yasal dayanaklarının yeterli olmayışı denetimin gelişim yönüne gereken katkıyı sağlamamaktadır. KKTC'de eğitim denetimlerini bakanlık adına yürüten Milli Eğitim Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu (MEDDYK) yasasında denetmenlerin gözlem ve denetim görevlerinin yanında soruşturma görevinin de olması, iş yüklerinin artmasına, rol çatışmasına yol açmakta ve öğretmen – denetmen arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyerek denetimin gelişimsel ve rehberlik amacına hizmet etmemektedir. v Denetmenlerin statü ve özlük hakları, denetim süreci boyunca kendilerine tahsis edilen imkanlar ve verilen harcırah bedelleri yetersizdir ve denetmenlik mesleği öğretmenler arasında cazibesini yitirmiştir. Bu araştırmada denetmenler ve yöneticiler ortak olarak eğitim ve denetim sisteminin ivedilikle güncellenerek, denetim sisteminin çoklu denetim yapısına uyarlanması gerektiğini belirtmişler ancak beklenen değişikliklerin olacağına inanmadıkları görüşüne ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to specify the existing problems on educational supervision in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) with views of the retired administrators and supervisors. This is a qualitative research in the phenomenology style. The participants of the research are four retired administrators and six retired supervisors who have worked within the Ministry of Education and Culture in Turkish Republic of Northern Cyprus. Standardized open ended interview questions was conducted as the data collection tool. The questions asked in the interview have been prepared as a result of comprehensive literature review and views of specialists in educational administration and supervision, have been taken into consideration. In accordance with the views taken a debriefing form including eleven questions have been constituted and data have been collected by audio recording method. Interpretive analysis technique was used in analysis of data obtained in research. According to the research results, the positive effect expected from education supervision has not been obtained due to the present implementations in TRNC and as a result of this supervision cannot provide the necessary contribution to the education- instruction process. The education supervision in TRNC is not conducted in transparency and only being controlled perception in collaborators are created vii since the supervision criteria is being concealed from teachers, administrators and researchers by the Ministry. The supervisors participated to the research have only expected cooperation form the administrators during the supervision process whereas administrators expected supervisors to mentor the teachers, contribute to the professional development of the teachers, expect only in- field supervisors to affirm the candidate teachers teaching approval rather than out- field supervisors and expect supervisors to assist the formation process of the student- centered curriculum. School Principals demonstrate positive attitudes towards the supervisors during the supervision process. The ratio of the number of the supervisors are inadequate in TRNC education supervision structure compared to the number of teachers and schools to be supervised. Moreover, the number of active teachers were seen adequate but in certain schools some of the fields are plentiful and some of them are inadequate as a result of ineffective staffing management. Corresponding to the inadequacy of the supervisors the vocational education supervisors are lacking. The supervisors inform the teachers and the institutions before they visit for supervision to provide advantage to the teachers and to sustain a progress- oriented supervision process. However, in spite of the positive attitudes of the supervisors, education supervision in TRNC is not development- oriented, supervision is conducted only for assessment. TRNC education policy and intellection of education supervision are shaped according to the ideology of the political party or parties on duty in the country. In TRNC education system, the unions and union rights are over-strong and this situation enables the unions to effect the education process negatively and abuse the rights given to them. Since the foundation of TRNC education supervision is inadequate, supervision cannot provide the necessary contribution in means of progress. In addition to the observation and supervision mission the legal foundation of national education supervision, evaluation and guidance council which conducts education supervision on behalf ministry in TRNC assigns investigation mission to the viii supervisors. This fact causes over work load and role conflict among supervisors as well as negatively effects the teacher – supervisor relations which does not reflect the ideology of main purpose of improvement and guidance of supervision. Status and employee personal rights, opportunities allocated during the supervision process and travelling expenses are inadequate which causes the supervision profession to lose its attractiveness. In this research supervisors and administrators collectively indicated the necessity of urgent update in education and supervision system and the requirement of to multiple- supervision in the education supervision system. However, the study reached to the conclusion of discredit of supervisors and administrators towards the expected alteration.