Örgütsel stres iş motivasyonu ilişkisi (Otel çalışanları üzerinde bir araştırma)
Organizational stress work motivation relationship (A study on hotel employees)
  1. Tez No: 726458
  2. Yazar: MEHMET DURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SARACEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational stress, Job motivation, Hotel establishments
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
İşçilerin iş yerinde yüksek performans gösterebilmesi görev ve sorumluluklarının belirgin olmasının yanı sıra motive edici bir çalışma yerine sahip olmaları ile de mümkündür. Diğer bir deyişle çalışanların performansını azaltan en önemli faktör iş motivasyonudur. Bir çalışanın çalışma yerindeki iş motivasyonu farklı nedenlerden dolayı azalabilir, bu konudaki önemli etmenlerden biri de çalışma yerindeki stres durumudur. Bu çalışmada, örgütsel stres çalışan motivasyonu ilişkisi otel çalışanları bakımından ele alınmıştır. Toplamda 200 otel çalışanına veri toplama aracında yer alan ölçekler uygulanmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışmanın sonucunda, çalışanların çocuk sahibi olması, evli olması, iş yerinde isteyerek çalışması gibi durumlar gözetilmiş olup, çalışanların iş motivasyonu ve stresleri arasında anlamlı düzeyde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan çalışan stresi motivasyon ilişkisi incelenmiştir. Otelde çalışan kişilerin stres kaynakları ile dışsal ve içsel motivasyonları arasında anlamlı derecede ters yönlü ilişkinin bulunduğu görülmüştür. Anahtar Kelime: Örgütsel stres, İş motivasyonu, Otel işletmeleri.
Özet (Çeviri)
In addition to having a motivating workplace, it is possible for employes to show high performance in the workplace if their duties and responsibilities are clear. In other words, the most important factor that reduces the performance of employees is work motivation. An employee's work motivation at the workplace may decrease for different reasons, one of the important factors in this regard is the stress situation at the workplace. In this study, the relationship between organizational stress and employee mativaiton is discussed in terms of hotel employees. The scales in the data collection tool were applied to a total of 200 hotel employees. The data obtained from this study were analyzed in the SPSS program. As a result of this study, situations such as having children, being married, working willingly in the workplace wew observed, and it was determined that there were significant relations between the work motivation and stress of the employees. On the other hand, the relationship of employee stress on motivation was examined. While there was a significant inverse relationship between the stress level of the people working in the hotel and their extrinsic motivation, findings supporting other hypotheses were also reached.