Farklı protez temizleme yöntemlerinin iki kaide rezini ve bir yumuşak astar materyali yüzeyindeki candida albicans tutulumu üzerine etkisi
The effect of different denture cleaning methods on candida albicans uptake on TWO base resins and A soft lining material surface
- Tez No: 726503
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE DÜNDAR ÇÖMLEKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: C.Albicans, PMMA, poliamid, yumuşak astar, propolis, temizleme yöntemleri, C.Albicans, PMMA, polyamide, soft lining, propolis, cleaning methods
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Farklı protez temizleme yöntemlerinin, iki kaide rezini ve bir adet yumuşak astar üzerinde inkübe edilen Candida Albicans (C.Albicans) üzerine olan etkinliklerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için 2×10 mm boyutlarında toplam 90 adet polimetilmetakrilat (PMMA) (Futura Basic Cold ®), poliamid (Deflex®) ve yumuşak astar (Molloplast B®) örnek hazırlandı. ATCC 10231 suşu Saboraud Dextrose Agar besiyerinde 37°C'de 24 saat inkübasyona bırakılarak aktifleştirildi. Örneklerin hepsi 90 adet propilen tüpe yerleştirilerek kodlandı ve üzerlerine Saboroud Dekstroz Broth besi yeri eklenerek otoklavlandı.C.Albicans solüsyonundan tüplere eklenerek final hücre sayısı 105 CFU olacak şekilde ayarlandı. Candida hücrelerinin disklere tutunmasını sağlamak amacıyla 48 saat inkübasyona bırakıldı. Örneklerin yüzeyine tutunan hücrelerin yapay tükrüğe geçmesi için tüpler vorteks cihazı ile çevrildi.Yapay tükrükten mikropipetle petri içine alınarak üzerine Saboraud dekstroz agar eklendi ve inkübasyona bırakıldı.Üreyen C.Albicans'lar petri üzerinden işaretlemeler yapılarak CFU yöntemine göre sayıldı. Daha sonra örnekler efervesan temizleme tableti (Corega®), sıvı sabun (Dettol ®) ve propolis damla (BEE'O UP®) ile 9 gün boyunca günde 2 kere temizlendi. 5.ve 9. günler örnekler üzerindeki C.Albicans miktarı CFU yöntemine göre sayıldı.Bulgular: Temizlik protokolü uygulanmadan önce PMMA ile poliamid arasındaki ve poliamid ile yumuşak astar arasındaki fark p˂0,05 düzeyinde anlamlı ,PMMA ile yumuşak astar arasındaki fark ise anlamsız bulunmuştur (p>0,05).Temizlik protokolü uygulandıktan sonra p˂0,05 anlam düzeyinde PMMA ile poliamid arasındaki; PMMA ile yumuşak astar arasındaki ve poliamid ile yumuşak astar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur.9. gün p˂0,05 anlam düzeyinde efervesan tablet ile sıvı sabun arasındaki fark anlamlı; efervesan tablet ile propolis damla arasındaki fark anlamlı ve sıvı sabun ile propolis damla arasındaki fark anlamsızdır (p>0,05). Sonuç: Efervesan temizleme tableti, PMMA ve poliamid için günümüzdeki en etkin protez temizleyici ajandır. Sıvı sabun ile temizlik yönteminde ise propolis damla ile benzer sonuçlar elde edilmiştir.Propolis damla solüsyonu ,formülasyonu geliştirilerek yumuşak astar materyalleri için temizlik solüsyonu olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the efficacy of different denture cleaning methods on C.Albicans incubated on two base resins and a soft liner. Materials and Methods: For this study, a total of 90 polymethylmethacrylate (PMMA), polyamide (Deflex) and soft liner (Molloplast B) disc specimens were prepared in 2×10 mm dimensions. ATCC 10231 strain was activated by incubation at 37°C for 24 hours in Saboraud Dextrose Agar medium. All of the specimens were coded by placing in 90 propylene tubes and autoclaved by adding Saboroud Dextrose Broth medium on them. The final cell number was adjusted to 105 CFU by adding C.Albicans solution to the tubes.In order to allow the Candida cells to attach to the discs, they were left to incubate for 48 hours. The tubes were rotated with a vortex device to transfer the cells attached to the surface of the samples to the artificial saliva. Artificial saliva was taken into a petri dish with a micropipette, Saboraud dextrose agar was added to it, and left for incubation. Reproducing C. Albicans were counted according to the CFU method by making markings on the petri dish. Afterwards, the samples were cleaned with Corega® cleaning tablet, Dettol ® liquid soap and BEE'O UP® propolis drops twice a day for 9 days. On the 5th and 9th days, the amount of C.Albicans on the samples was counted according to the CFU method. Results: Before applying the cleaning protocol, the differences between PMMA and polyamide and between polyamide and soft liner were significant at p˂0.05 significance level, the differences between PMMA and soft liner was found to be insignificant (p>0,05). After the cleaning protocol was applied, the differences between PMMA and soft liner and polyamide and soft liner were significant (p0,05). Conclusion: Effervescent cleaning tablets are currently effective denture cleaning agents for PMMA and polyamide. Similar results were obtained with propolis in the cleaning method with liquid soap. Propolis drop solution can be used as a cleaning agent for soft lining materials by improving its formulation.