Çalışma süreleri ve dinlenme sürelerinin düzenlenmesinde işverenin yönetim hakkı ve sınırları
Employer's right of management and limitations in the regulation of working and resting hours
  1. Tez No: 726502
  2. Yazar: HASAN YILMAZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ASTARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Süreleri, Dinlenme Süreleri, İşverenin Yönetim Hakkı, İşin Düzenlenmesi, Working hours, Resting periods, Employer's Right of Management, Regulation of the Employment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İşçinin iş görme borcunu yerine getirebilmesi için işverenin emrinde bulunduğu süreyi ifade eden çalışma süreleri; İş Kanunlarında gerek mutlak ve nispi emredici hukuk kuralları ile gerekse de yedek hukuk kuralları ile düzenlenmiştir. Ancak iş ilişkisinde ortaya çıkabilecek her türlü ihtimalin ya da çalışma şeklinin kanunlarla düzenlenebilmesi mümkün değildir. Bu sebeple iş hukukunun bir sözleşme hukuku olması prensibinden hareketle kanunda çerçevesi çizilen çalışma ilişkileri, akdi kaynaklar ve bu kaynaklar arasındaki hiyerarşide en alt sırada bulunan yönetim hakkı ile somutlaşacaktır. Yönetim hakkının kaynağına dair hakim görüşe göre bu hak iş sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu ve ardından çıkarılan sair mevzuat ile birlikte çalışma süreleri ve dinlenme sürelerine dair getirilen esneklik sağlayan düzenlemeler işverenin yönetim hakkının sınırlarını genişletmiştir. Bununla birlikte kanun, bazı işçi grupları bakımından esnekliği minimum seviyede tutmuştur. Bu işçilerin başında yeraltı maden işçileri, genç işçiler, kadın işçiler ile yaptıkları işlerin sağlık bakımından sakıncalı olması sebebiyle günlük azami çalışma süresi bazında korunan işçiler gelmektedir. Çalışma sürelerinin düzenlenmesinde olduğu gibi dinlenme sürelerinin düzenlenmesinde de işverenin yönetim hakkına ilişkin sınırlamalar geçerli olacaktır. İşverenin kanuni ya da akdi kaynaklara aykırı olarak vereceği talimatlar işçiyi bağlamayacaktır. Ancak tarafların anlaşarak işverene verilebileceği yetkiler söz konusu olduğunda iş hukukunun akdi kaynakları ile verilen bir yetki aranacaktır. İşin düzenlenmesinde işverenin yönetim hakkının sınırlandırılmasının ardından bu konuda işverene verilecek olan yetki ile yönetim hakkının genişletilmesi mümkün olabilecektir. Ancak böyle bir yetki verilmemişse ya da işverenin genişletilmiş yönetim yetkisini de aşan talimatlar verilmek istendiğinde çalışma koşullarında esaslı değişiklikten söz edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Working hours, which express the period of time that employees are at the disposal of their employer in order to fulfill their obligation to work, have been regulated in the Labour Laws by both absolute and relative compulsory law rules and alternative law rules. However, it is not possible to regulate all kinds of probabilities or working manners that may arise in an employment relationship by law. For this reason, starting from the principle that the labour law is a contract law, the employment relations outlined in the law will be embodied by the contractual resources and the right of management, which is at the bottom of the hierarchy among these resources. According to the prevailing view on the source of the management right, this right arises from the employment contract. By agreeing with their fictious will, the parties have decided that one party enter into the service of and act upon the instructions of the other party who has right to manage. With the Labour Law No. 4857 and other legislation enacted afterwards, the regulations that provide flexibility regarding working hours and resting periods have expanded the boundaries of the employer's right to manage. However, the Law kept flexibility to a minimum for certain groups of workers. At the beginning of these groups are underground mine workers, young workers, female workers and workers who are protected on the basis of the maximum daily working hours due to the health inconvenience of their work. As in the regulation of working hours, limitations regarding the management right of the employer will also apply in the regulation of resting periods. The instructions given by the employer in contrast to legal or contractual sources will not bind the employee. However, when it comes to the authority that can be given to the employer by mutual agreement of the parties, an authority given with the contractual sources of the labour law will be sought. After the limitation of the employer's right of management as a result of the regulation of the employment, it will be possible to expand the right of management with the authority to be given to the employer in this regard. However, if such an authorization has not been given, or if it is wanted to give instructions that exceed the employer's extended management authority, a fundamental change in working conditions may be mentioned. At the beginning of these changes is the length of working hours, since it affects the wage, which creates the synallag of the worker's job performance.