Evli bireylerde evlilik kalitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 726511
  2. Yazar: MUHAMMET GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik kalitesi, evlilik, problem, tartışma, toplum, marriage quality, marriage, problem, discussion, society
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Evlilik ilişkisinin bireyin hayatındaki en önemli destek kaynağı olduğu ve fiziksel ve ruhsal iyilik hali üzerindeki pozitif etkileri, araştırmalarla desteklenmiştir. Bu bağlamda evlilik kalitesini arttıran etkenler değerlendirildiğinde evlilik uyumu, stresle çift olarak baş etme becerisi yeterli iletişim, cinsel uyum, empati, eş ile duygu-düşünce paylaşımı algılanan eş desteği gibi eş ilişkisine dair unsurlar karşımıza çıkmaktadır. İnsan hayatında çok önemli bir konumda olan evlilikle alakalı birçok çalışma yapılmış ve hala da yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmamızın amacı Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran evli bireylerin evlilik kalitesinin değerlendirilmesi ve sosyodemografik özellikler ile ilişkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olup S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine 01.04.2021-30.10.2021 tarihleri arasında başvuran evli bireyler örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmamızda sosyodemografik özellikler ile alakalı soruları içeren kişisel bilgi formu ve Evlilik Kalitesi Ölçeği (EKÖ) kullanılmıştır. Çalışma verileri SPSS 28.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan 435 evli bireyin 251'i (%58'i) kadın, 184'ü (%42'si) erkektir. Bu katılımcıların yaş ortalaması 38.2, en küçük katılımcının yaşı 20, en büyük katılımcının yaşı 78 olarak görülmüştür. Kadın katılımcılar arasında en küçük evlilik yaşı 14, en büyük evlilik yaşı 47; erkek katılımcılar arasında en küçük evlilik yaşı 18, en büyük evlilik yaşı 54 olarak gözlemlenmiştir. Katılımcılarımızın 281 kişinin (%64.6) yüksek, 97 kişinin (%22.30) orta, 57 kişinin (%13.10) düşük evlilik kalitesine sahip olduğu saptandı. Çalışmamızda evlilik kalitesi ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Eğitim düzeyi arttıkça evlilik kalitesinin yükseldiği bulunmuştur. Görücü usulü ve orta evlilik kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çalışma durumu ve evlilik kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Evlilik süresinin ve eşler arasındaki yaş farkının evlilik kalitesini etkilediği saptandı. Bunun yanında evlilik yaşı ve evlilik kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Çocuk sahibi olmayanların daha mutlu olduğu gözlendi. Gelir düzeyi arttığında evlilik kalitesinin de yükseldiği saptandı. Ayrıca kişilerin asgari ücret ve altı gelirleri olmasına rağmen gelirlerinin giderlerini karşıladığı sürece yüksek evlilik kalitesine sahip olduğu gözlendi. Sonuç: Son yıllarda evliliklerde boşanmaların artması evlilik kalitesinin önemini göstermiştir. Bundan dolayı evlilik kalitesini etkileyen unsurlar hep akılda olmalıdır. Bireylerin eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve gelir durumlarının artırılması evlilik kalitesi üzerine pozitif etki edecektir. Toplum bilincinin artması için yapılan çalışmaların yaygınlaşması sağlanmalıdır. Aile sağlığı merkezleri toplum bilincinin yükselmesini sağlamak için gerekli çalışmaların yapılmasında uygun bir yer olarak düşünülmektedir. Aile hekimleri de hastalarına bütüncül biyopsikososyal açıdan yaklaşarak bu çalışmalara destek olmalıdır. Kişinin aile ve evlilik yapısını bilmek hastalıkları aile hekimlerinin daha kolay tanı ve tedavi etmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
Objective: The marital relationship is the most important source of support in the life of an individual and its positive effects on physical and mental well-being have been supported by research. In this context, when the factors that increase the quality of marriage are evaluated, we came across factors related to the marital relationship such as marital adjustment, ability to cope with stress as a couple, adequate communication, sexual harmony, empathy, and perceived spousal support. There has been lots of researches about the marriage and there will be more in the future. The objective of this study is to find the relationship between the marital quality and sociodemographics of married individuals who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Polyclinic. Materials and Methods: Our cross-sectional and descriptive study has been conducted at S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Polyclinic between 01.04.2021 and 30.10.2021 with the married couples who have applied to the polyclinic between the given dates. In our study, a personal information form containing questions about sociodemographic characteristics and Marriage Quality Scale (PPQ) was used. This information has been analyzed using the SPSS 28.0 package program. Results: In total, 435 married individuals participated in our study; 251 (58%) of them were female and 184 (42%) of them were male. The average age of these participants is 38.2, the age of the youngest participant is 20, and the age of the oldest participant is 78. The youngest marriage age among the female participants is 14, the highest is 47 where as among the male participants, the youngest marriage age is 18 and the highest is 54. According to the study, 281 (64.6%) of our participants have high marriage quality, 97 (22.30%) of our participants have medium quality and 57 (13.10%) of our participants have low marriage quality. After conducting several statistical analyses, we found that there is no significant relationship between; marital quality and employment status, gender, marriage age respectively. On the otherhand, we found that the quality of marriage increased as thelevel of educationincreased. Also, wefound a significant relationship between arranged marriage and medium marriage quality. We found the duration of the marriage and the age difference between couples has a significant effect on the quality of marriage. In addition, we observed that those who did not have children were happier. Lastly, we found that when the income level increased, the quality of marriage also increased. Besides that, we observed that although people have minimum wage or less income, they have a high marriage quality as long as their income covers their expenses. Conclusion: In recent years, the increase in divorce rate shows the importance of marriage quality. Therefore, the factors affecting the quality of marriage should always be kept in mind. Increasing the education level of individuals and increasing their income will have a positive effect on the quality of marriage. Efforts should be made to increase public awareness. Family health centers are considered as a suitable place to carry out the necessary studies in order to increase the awareness of the society. Family physicians should also support these studies by approaching their patients from a holistic biopsychosocial perspective. Knowing the family and marital structure of the person enables family physicians to diagnose and treat more easily.