Yetişkin bireylerde fiziksel aktivite ile algılanan stres düzeyi ilişkisinin incelenmesi: Kocaeli'de bir site örneğı̇
Examination of the relationship between physical activityand perceived stress level in adult individuals: A site example in Kocael
  1. Tez No: 726531
  2. Yazar: FİRDEVS GÜNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Fiziksel Aktivite, UFAA, AFA, OFA, Perceived Stress Level, Physical activity, Walking, Sitting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkin bireylerde günlük hayatta yapılan fiziksel aktivite ile algılanan stres düzeyi ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmaya İzmit Kent 2 Sitesi'nde oturan 18 yaş üstü 240 kişi dahil edildi. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği ve Algılan Stres Ölçeği ile toplandı. Veriler IBM SPSS 24.0 versiyon istatistik programında analiz edildi. Katılımcıların yaş ortalamasının 29,67±11,36 (Min=18; Maks=69), %60,4'ünün (n=145) erkek olduğu, %27,5'inin (n=66) düzenli olarak fiziksel aktivite yaptığı belirlendi. Katılımcıların Algılanan Stres Ölçeği Toplam puanları ile Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Oturma MET değerleri arasında pozitif yönde 0,204 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edildi (r=0,204, p=0,001). Düzenli yapılan fiziksel aktivitelerin algılanan stres düzeyini olumlu yönde azalttığı belirlendi. Katılımcıların düzenli fiziksel aktivite gerçekleştirme durumlarına göre AFA, OFA, Yürüyüş, Oturma MET değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). AFA, OFA, Yürüyüş, Oturma aktivitelerini gerçekleştirme bakımından oranları arasında önemli bir fark olmadığı tespit edildi. Katılımcıların düzenli fiziksel aktivite gerçekleştirme durumlarına göre UFAA Toplam MET değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edildi (p=0,038). Yapılan tüm düzenli fiziksel aktivitelerde en çok tercih edilen aktiviteden en az tercih edilen aktiviteye bakacak olursak sırasıyla oturma, yürüyüş, OFA ve AFA egzersizleri olduğu belirlendi. Sonuç olarak; stres düzeylerinin azaltılması için stres yönetimi, zararlı alışkanlıkların sakıncaları ve düzenli fiziksel aktivite yapmanın yararları konularında halk sağlığı bilinçlendirme eğitimlerinin verilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of physical activities in daily life on perceived stress levels. Two hundred forty people 18-year-old living in Izmit City 2 Site participated in the study. Data were collected with Personal Information Form, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and Perceived Stress Scale. The data were processed in SPSS 24.0 version statistical program. It was observed that 27.5% (n=66) of the participants did physical activity regularly. It was determined that there was a statistically significant positive correlation at the level of 0.198 between the participants' PSS Total scores and their Total MET values ​​(r=0.198, p=0.002). It was observed that regular physical activities also reduced the perceived stress level in a positive way. No statistically significant difference was found in terms of AFA, OFA, Walking, Sitting MET values ​​according to the regular physical activity status of the participants (p>0.05). It was determined that there was no significant difference between the rates of performing AFA, OFA, Walking, and Sitting activities. It was determined that there was a statistically significant difference in terms of Total MET values ​​according to the regular physical activity status of the participants (p=0.038). If we look at the least preferred activity from the most preferred activity in all regular physical activities, sitting, walking, OFA, and AFA exercises were preferred, respectively. As a result; in order to reduce stress levels, it is recommended to provide public health awareness training on stress management, the disadvantages of harmful habits and the benefits of regular physical activity.