İbn Sînâ'da isbât-ı vâcîb yöntemi
The method of proving the existence of God in İbn Sînâ
- Tez No: 726704
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Sînâ, Metafizik, Varlık, Delil, İsbât-ı Vâcîb, Tanrı, İbn Sînâ, Metaphysics, Existence, Evidence, Proving the Existence of God, God
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tezin amacı İbn Sînâ'nın felsefî düşünce yapısını inceleyerek metafizik anlayışını çözümlemek ve bu doğrultuda isbât-ı vâcib yöntemini ele almaktır. Tanrının varlığının ispatlanması konusu düşünce tarihi boyunca insanoğlunun zihnen meşgul olduğu bir tartışma konusu olmuştur. Günümüzde de önemini ve etkisini arttırarak devam eden bu tartışma bilimsel çalışmalara da konu olarak cazibesini arttırmaktadır. İslam felsefî geleneğinde önemli etkisi olan İbn Sîna, eserlerinde Tanrı'nın varlığını kanıtlama konusuna genişçe yer vermiş bir filozoftur. Filozof kendisinden önceki düşünürlerden etkilendiği gibi kendisinden sonraki düşünürlere de önemli katkılarda bulunmuştur. Dolayısıyla Tanrı'nın varlığını kanıtlama konusundaki görüşleri önemlidir. İbn Sîna eserlerinde Tanrı'nın varlığını kanıtlama hususunda metafizik temelli bir metod benimseyerek görüşlerini çoğunlukla varlık, varlık tarzları ve nedensellik konuları üzerine inşa etmiştir. Bu sebeple çalışmamızda filozofun eserlerinden yararlanarak isbatı vacip konusundaki görüşlerini tartışmayı amaçladık. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İbn Sînâ'nın metafizik düşünce yapısı, ilimler tasnifi yöntemi ve nedensellik görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde isbât-ı vâcib yönteminde kullanılan temel kavramların analizi, varlık ve varlık tarzları, varlık ve mahiyet ayrımı konularına nedensellik bağlamında yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Tanrı'nın varlığını kanıtlama konusunda ele alınmış yöntemler hakkında genel bir değerlendirme yapılarak İbn Sînâ'nın isbât-ı vâcib yöntemi formülize edilmiş ve açıklanmıştır. Son olarak İbn Sînâ'da Tanrı kavramı ve Tanrı'nın sıfatları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to analyze İbn Sînâ's philosophical thought structure, to analyze her understanding of metaphysics, and to deal with the method of proving the existence of god in this direction. The issue of proving the existence of God has been a subject of discussion throughout the history of thought, in which human beings have been mentally preoccupied. This debate, which continues to increase its importance and influence today, also increases its attractiveness as a subject for scientific studies. İbn Sînâ, who has an important influence on the Islamic philosophical tradition, is a philosopher who extensively included the subject of proving the existence of God in her works. In addition to being influenced by the philosophers before him, he also made important contributions to the thinkers after him. Therefore, his views on proving the existence of God are important. In his works, İbn Sînâ adopted a metaphysical-based method in proving the existence of God and built his views mostly on existence, modes of existence and causality. Consequently, in our study, we aimed to discuss the views of the philosopher on proving the existence of God by making use of the works of the philosopher. The thesis consists of three parts. In the first chapter, İbn Sînâ's metaphysical thought structure, his method of classification of sciences and his views on causality are discussed. In the second part, the analysis of the basic concepts used in the method of proving the existence of God, the existence and modes of existence, the distinction between existence and essence are included in the context of causality. In the third chapter, a general evaluation is made about the methods discussed in proving the existence of God, and İbn Sînâ's method of proving the existence of God is formulated and explained. Finally, the concept of God in İbn Sînâ and the attributes of God are emphasized.