Grafen ve biodentine'nin dental pulpa kök hücresi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The analysis of the effect of graphene and biodentine on dental pulp stem cell
- Tez No: 726705
- Danışmanlar: PROF. DR. SERA DERELİOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Trikalsiyum silikat, grafen, DPSC, hücre proliferasyonu, oksidatif stres, odontojenik farklılaşma, Tricalcium silicate, graphene, DPSC, cell proliferation, oxidative stress, odontogenic differentiation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Biyomalzemelerin yapısına eklenerek onların fiziksel, mekanik ve biyolojik özelliklerini artıran grafen, diş hekimliği alanında biyouyumluluk, mekanik özellik ve antimikrobiyal özellik bakımından daha iyi bir biyomateryal geliştirilmesinde kullanılabilir. Bu çalışmada Biodentine™ ve grafenin farklı dozlarının insan dental pulpa kök hücrelerindeki (DPSC) hücre proliferasyonu, oksidatif stres ve odontojenik farklılaşma etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu insan DPSC'si kullanılmıştır. DPSC'ler e-platelere ekildikten sonra beşer farklı dozda Biodentine™ (2, 4, 8, 16 ve 32 µg/ml) ve grafen (6.25, 12.5, 25, 50 ve 100 µg/ml) eklenmiştir. Deney gruplarının 24 saat sonunda MTT, LDH, TAS, TOS ve ALP analiz ve immünfloresans boyama sonuçları elde edilmiştir. Ayrıca 96 saatlik gerçek zamanlı hücre indeks verileri xCELLingence® cihazı kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda en güçlü proliferatif etki ve en düşük oksidatif stres Biodentine™ 2 µg/ml ve grafen 12.5 µg/ml gruplarında gözlenmiştir. Antioksidan etki Biodentine™'nin bütün dozlarında grafenin ise sadece 12.5 µg/ml grubunda tespit edilmiştir. Biodentine™ ve grafenin bütün dozları için odontojenik farklılaşma gözlenmiştir. Sonuç: İnsan DPSC'si üzerinde Biodentine™ 2 µg/ml ve grafen 12.5 µg/ml gruplarının hücre proliferasyonu, oksidatif stres ve odontojenik farklılaşma bakımından olumlu etkileri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Graphene, which increases the physical, mechanical and biological properties of biomaterials when it is added to their structure, can be used in the development of a better biomaterial in terms of biocompatibility, mechanical properties and antimicrobial properties in dentistry. The purpose of this study is to determine the effects of different doses of Biodentine™ and graphene on cell proliferation, oxidative stress and odontogenic differentiation in human dental pulp stem cells (DPSC). Materials and Method: American Type Culture Collection human DPSC was used in the study. After DPSCs were plated on e-plates, five different doses of Biodentine™ (2, 4, 8, 16 and 32 µg/ml) and graphene (6.25, 12.5, 25, 50 and 100 µg/ml) were added. After 24 hours, MTT, LDH, TAS, TOS and ALP analysis and immunofluorescence staining results of the experimental groups were obtained. In addition, 96 hours of real-time cell index data were obtained via the xCELLingence® device. One-way analysis of variance was used to compare the data. Results: The study revealed that Biodentine™ 2 µg/ml and graphene 12.5 µg/ml groups indicated the strongest proliferative effect and the lowest oxidative stress. The antioxidant effect was detected in all doses of Biodentine™, whereas graphene was only detected in the 12.5 µg/ml group. Odontogenic differentiation was observed for all doses of Biodentine™ and graphene. Conclusion: Biodentine™ 2 µg/ml and graphene 12.5 µg/ml groups were found to have positive effects on cell proliferation, oxidative stress and odontogenic differentiation on human DPSC.