Online brand management during the pandemic period effect on consumers: Review of online marketplaces
Pandemi döneminde çevrimiçi marka yönetimi tüketiciler üzerindeki etkisi: Çevrimiçi pazarların incelenmesi
  1. Tez No: 726854
  2. Yazar: AYŞEGÜL YAŞİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Reklamcılık, İşletme, Science and Technology, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: online marka y netimi, pandemi, covit-19, online brand management, pandemic, covit-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza giren e-ticaret, Covit-19 pandemisiyle birlikte yepyeni ve daha kapsamlı bir şekilde hayatımıza girmiştir. Başta pazaryerleri olmak üzere hemen hemen tüm markalar, insanların eve kapanıp hayatın i ine karışmadığı bu d nemde satış yapabilmek i in online satışa başlamış veya var olan hacmini arttırmıştır. Pandeminin de etkisiyle birlikte, daha nce hayatı boyunca hi online alışveriş yapmamış kitleler de hedef kitle i erisine girmiş ve bir kısmı bu deneyimi yaşamıştır. Tezimde, Covit-19 pandemi sürecinde, tüm dünyanın etkilendiği gibi ülkemizin de e-ticaret a ısından etkileşimini inceledik. Sonu ların ok geniş olması nedeniyle N11 ve Trendyol Pazaryerlerini karşılaştırarak ve pandemi d nemini inceleyerek kullanılabilir sonu lar elde ettik. Araştırma sonu larında g rdük ki, online marka y netimi konjektürel değişiklerden etkilenmektedir. İ inde bulunulan salgın d nemi, satınalma şekillerinde kullanıcıları değişkenliğe y nelmesini zorunlu kılmıştır. Bu nedenle reklam büt eleri de, online marka y netimine yatırımlarını arttırmıştır. Pandemi koşulları online marka y netimini etkilemiştir. Mümkün olduğunca evlerinden alışan insanlar, eğitimlerine evden devam eden gen ve ocuklar zellikle mart ve nisan ayında en ok online market alışverişine y nelmişlerdir. Evden alışma imkanı olmayan kitle de dahil olmak üzere başta market olmak üzere tüm ihtiya larını online karşılamaya alışmıştır. Belirli yaş gruplarının (65 yaş üstü, 20 yaş altı vb.) ve test sonucu pozitif olan insanların sokağa ıkma yasağının bulunması da online satış oranlarının artmasına birebir etki etmiştir. Pandemi online satış oranlarını arttırmıştır. İ inde bulunulan koşulların incelediğimiz konuyu olumlu etkilemesine rağmen efektif kullanılan ve kullanılamayan online marka y netiminin etkileri net şekilde belirgindir. Kullanıcıların yaşamına dokunan stratejiler oluşturan ve yatırımları daha hızlı ve net yapan Trendyol süreci daha iyi y netirken, N11 i inde bulunulan duruma bağlı olarak olumlu etkileri yansımıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı online marka y netimiyle ilgilenenlerin ya alanlarında ger ekten son derece uzman olmaları ya da bu alanda hizmet veren dijital firmalarla iş birliği yapmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
E-commerce, which entered our lives with the widespread use of the Internet, has entered our lives in a brand new and more comprehensive way with the Covid-19 pandemic. Almost all brands, especially marketplaces, have started online sales or increased their existing volume in order to sell in this period when people are not locked in their homes and interfere with life. With the effect of the pandemic, the masses who have never shopped online before have also entered the target audience and some of them have experienced this experience. In my thesis, we examined the interaction of our country in terms of e-commerce, as the whole world was affected during the Covid-19 pandemic process. Due to the wide range of results, we obtained usable results by comparing N11 and Trendyol Marketplaces and examining the pandemic period. We have seen in the results of the research that online brand management is affected by conjectural changes. The current epidemic period has made it necessary for users to change their purchasing styles. For this, advertising budgets have increased their investments in online brand management. Pandemic conditions have affected online brand management. People who work from their homes as much as possible, young people and children who continue their education from home, especially in March and April, turned to online grocery shopping the most. It has tried to meet all of its needs, especially the market, online, including the masses who cannot work from home. The presence of a curfew for certain age groups (over 65, young people under 20, etc.) and people with positive test results also had a direct impact on the increase in online sales rates. The pandemic has increased online sales rates. Although the current conditions positively affect the subject we examined, the effects of online brand management, which are used effectively and cannot be used, are clearly evident. Trendyol, which creates strategies that touch the lives of users and makes investments faster and more clearly, manages the process better, while N11 has positive effects depending on the current situation. So, those who are interested in online brand management should either be extremely experts in their fields or cooperate with digital companies serving in this field.