Lojistik 4.0 konusunun Türkiye'deki lojistik sektöründe keşifsel olarak incelenmesine yönelik vaka çalışması
The case study on the exploratory examination of logistics 4.0 in the logistics sector in Turkey
  1. Tez No: 726853
  2. Yazar: ESRA ÇİMEN ATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ EROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜMRÜT HATİCE ŞEKKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Lojistik 4.0, Lojistik 4.0 Bileşenleri, Industry 4.0, Logistics 4.0, Components of Logistics 4.0
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Endüstri 4.0, sanayi sektöründe önemli kırılma noktalarından birini oluşturan büyük bir dönüşüm sürecidir ve otomasyon sistemleri, veri yönetimi ile üretim teknolojilerini kapsayan bir platform, sistemler seti veya toplu bir terim olarak tanımlanmaktadır. Endüstri 4.0, diğer bir deyişle Dördüncü Sanayi Devrimi, lojistik sektörünün yanı sıra günümüz pazarlarını, üretim süreçlerini, iş modellerini, çeşitli sektörleri de etkilemiştir. Endüstri 4.0'da yaşanan dönüşümün yansımaları sonucunda ortaya çıkan lojistik anlayışı, Lojistik 4.0 olarak da adlandırılmaktadır. Lojistik 4.0'ın gelişmesinin nedenleri sadece teknolojik gelişmeler değil aynı zamanda e-lojistikte öngörülemeyen artış, uluslararası ticaretin inanılmaz gelişimi ve e-ticaretin yaygınlaşmasıdır. Bu araştırmada Lojistik 4.0 algısını, hangi aşamada olduğunu, konuyla ilgili farkındalık düzeyini ve bu konudaki önemli hususları ortaya koymak amacıyla Türkiye'nin önde gelen bir lojistik şirketlerinde keşifsel bir vaka çalışması yapılmıştır. Yapılan derinlemesine görüşme kayıtları MAXQDA 2020 programı ile analiz edilmiş ve bulgular, arşiv kayıtları ve literatür ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulguları, lojistik şirketlerinin Lojistik 4.0 konusunda bilinçlenmeye başladığını, bu anlamda teknolojik dönüşüm için çalışmalar yapıldığını, Ar-Ge merkezleri kurmaya başladıklarını ve teknolojik adaptasyon eğitimlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçların ilgili literatüre katkı sağlamasının yanı sıra uygulamada lojistik firmaları için Lojistik 4.0'a geçiş için fikir vermesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 is expressed as a major transformation process, which constitutes one of the important breaking points in the industrial sector; and it is defined as a platform, set of systems, or a collective term covering automation systems, data management, and production technologies. Industry 4.0, or in other words, the Fourth Industrial Revolution, has affected today's markets, production processes, business models, various sectors as well as the logistics sector. The new logistics understanding that emerged as a result of the reflections of the transformation experienced in Industry 4.0 is also called Logistics 4.0. The reasons for logistics 4.0 to develop, are not only technological developments but also an unforeseen increase in e-logistics, the incredible development of international trade, and the spread of e-commerce. In this research, an exploratory case study was conducted at one of the leading logistics companies in Turkey, in order to reveal the perception of Logistics 4.0, at what stage it is, the level of awareness on the subject, and the important issues about that. In-depth interview records made within the framework of the case study were analyzed with the MAXQDA 2020 program, and the findings were compared with archival records and literature. The findings of the study are shown that logistics companies started to become conscious of Logistics 4.0, that studies were carried out for technological transformation in this sense, and they have begun to establish R&D centers, and training for technological adaptation how important is. It is aimed that the results will contribute to the relevant literature as well as offer the steps for the transition to Logistics 4.0 for logistics companies in practice.