Ceza muhakemesi hukukunda sanığın duruşmada hazır bulunması hakkı
The right of the accused to be present at the trial in criminal procedure law
  1. Tez No: 726876
  2. Yazar: İSMAİL KILIÇLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sanık, savunma hakkı, ceza muhakemesinde duruşma, sanığın duruşmada hazır bulunma hakkı, Accused, right of defense, trial in criminal procedure, the right of the accused to be present at the trial
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Ceza muhakemesi, soruşturma ve kovuşturma evrelerinin bütününü ifade etmektedir. Muhakeme bu iki evre üzerinden şekillenir ve hükmün kesinleşmesiyle sona erer. Bu süreç, yetkili adli makamların bir suç işlendiği şüphesini uyandıran herhangi bir emareye ulaşmalarıyla başlar. Suç şüphesi altında bulunan kişi soruşturma evresinde şüpheli, kovuşturma evresinde ise sanık olarak ifade edilir. Kovuşturma evresinin içinde ve ona dahil olan duruşma aşamasında; iddia ve savunma makamlarının delilleri ortaya koyulur, ortaya konulan deliller birbirleriyle ilişkilendirilir ve yargılama makamı tarafından vicdani kanaate ve delillere dayanılarak hüküm verilir. Verilen hüküm; var olan şüphenin yenilmesi, ortadan kaldırılması ve maddi gerçeğin açığa çıkarılmasını amaçlamaktadır. Sanık, ceza muhakemesinde maddi gerçeğin ne olduğu sorusuna beyanlarıyla cevap verebilecek en önemli süje ve delildir. Ceza muhakemesinde birçok ilkenin uygulanabildiği duruşma ortamında, sanığın hazır bulunması da ilkesel bir kuraldır. Gerek evrensel hukukta gerekse de hukukumuzda kural olarak duruşma ancak sanığın hazır bulunduğu bir anda ve ortamda gerçekleştirilebilecektir. Nitekim sanığın hazır bulunduğu her an, maddi gerçeğe erişmek ve şüpheyi ortadan kaldırmak daha mümkün hale gelecektir. Sanığın duruşmada hazır bulunması hakkını ele aldığımız çalışmanın birinci bölümünde, muhakemenin odağı ve en önemli süjesi olan sanığa ilişkin olarak; sanığın kim olduğu, ceza muhakemesindeki statüsü, yeri ve önemi, temel hak olarak savunma hakkı ve sanığın savunma hakkının önemi, sanığın duruşmada hazır bulunması ve bunun savunma hakkıyla ilişkisi ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; duruşma kavramına, sanığın duruşmada hazır bulunma hakkının amacına ve kapsamına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; sanığın duruşmada hazır bulunma hakkına ilişkin istisnalar ile bu istisnalara ilişkin doktrin ve yargı kararlarıyla birlikte değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Criminal procedure refers to the whole of the investigation and prosecution phases. The trial is shaped over these two main phases and ends with the finalization of the verdict. This process begins when the competent judicial authorities receive any indication that a crime has been committed. The person under suspicion of crime is referred to as a suspect during the investigation phase and as the accused during the prosecution phase. Within the prosecution phase and during the trial phase included in it; the evidences of the prosecution and defense authorities are revealed, the evidences presented are correlated with each other, and a judgment is rendered by the trial authority based on conscientious conviction and evidence. The judgment given; it aims to defeat the existing doubt and to reveal the material truth. The accused is the most important subject and evidence that can answer the question of what is the material truth in criminal procedure with his statements. The presence of the accused is also a principled rule in the trial environment, where many principles can be applied in criminal procedure. As a rule, both in universal law and in our law, the hearing can only be held at a time and in an environment where the accused is present. As a matter of fact, whenever the accused is present, it will be more possible to reach the material truth and remove the doubt. In the first part of the study, in which we deal with the right of the accused to be present at the hearing, regarding the defendant, who is the focus and the most important subject of the proceedings; who the accused is, his status, place and importance in criminal procedure, the right of defense as a fundamental right and the importance of the right of defense of the accused, the presence of the accused at the hearing and its relation with the right of defense are discussed and evaluated. In the second part of the study; the concept of hearing, the purpose and scope of the accused's right to be present at the hearing are explained. In the third part of the study; exceptions regarding the right of the accused to be present at the hearing, together with the doctrine and judicial decisions regarding these exceptions, have been evaluated.