Kira hukukunda yan giderlerden sorumluluk
Liability for the subsidiary expenses in the rental law
  1. Tez No: 726917
  2. Yazar: ÖZGE BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE BAŞ SÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yan gider, kira sözleşmesi, ortak gider, konut ve çatılı işyeri, yan giderlere katlanma borcu, Subsidiary expenses, rental agreement, common expense, residential and roofed workplace, fulfillment of obligation for subsidiary expenses
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Hukukumuza kavram olarak 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile girmiş bulunan yan giderler kira sözleşmelerinde ve taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklarda büyük önem arz etmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 303, 314, 341, 346, 362 maddeleri ile yan gidere ilişkin olarak yeni düzenlemeler Kanun'a eklenmiş olup; İsviçre Borçlar Kanunu'nun yan giderlere ilişkin hükümleri de mehaz olarak ele alınmıştır. Bu tezde yan gider kavramının ne olduğu ve bu kavramın kapsamı ve unsurları, yan giderler ile Türk Borçlar Kanunu içerisinde yer alan benzer nitelikteki giderlerin ortak ve farklı yönleri, farklı kira sözleşmelerinde bu giderlerden hangi şartlarda kimlerin sorumlu tutulabileceği, yan gidere ilişkin Kanun maddelerinin emredici niteliği haiz olup olmadığı; yan gider düzenlemelerine ilişkin istisnai durumlar; yan gider borcunun ifa yeri ve zamanı ile ifa edilmemesi halinde meydana gelecek hukuki sonuçlar ve yan giderlere ilişkin ilgili zamanaşımı hükümleri Yargıtay içtihatları, Türk Borçlar Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Subsidiary expenses have great importance in rental agreements and the disputes between the parties which have been added to our judicial system as notion with the Turkish Code of Obligations with no 6098. Articles 303, 314, 341, 346, 362 of the Turkish Code of Obligations are the new regulations about subsidiary expenses. Swiss Law of Obligations has been used as reference law. In this thesis, the notion of subsidiary expenses, its elements and the scope of the notion, common and different features of similar expenses in the Turkish Code of Obligations, comparison of different countries' law system, liability for subsidiary expenses in legal disputes within various conditions, articles about subsidiary expenses are whether compulsory legal rules or not; the time and place of fulfillment obligation for subsidiary expenses and legal conclusions of failure of performance, statute of repose for subsidiary expenses, have been studied within the scope of jurisprudence of high court of appeal and Turkish Code of Obligations and the related regulations.