Gebelerde düşük ve yüksek maternal serum ürik asit seviyesinin preeklampsi tanısındaki yeri ve maternal, neonatal sonuçlarla ilişkisi
To determine the role of maternal serum uric acid level in predicting hypertensive diseases of pregnancy and its relationship with maternal, neonatal outcomes during pregnancy
- Tez No: 726942
- Danışmanlar: DOÇ. KAZİBE KOYUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: serum ürik asit seviyesi, ürik asit, gebelikteki hipertansif hastalıklar, preeklampsi, eklampsi, serum uric acid level, uric acid, hypertensive diseases in pregnancy, preeclampsia, eclampsia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Gebelikte maternal serum ürik asit seviyesinin gebeliğin hipertansif hastalıklarını öngörmedeki yeri ve maternal, neonatal sonuçarla ilişkisinin ortaya konulması Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif kesitsel çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.01.2018 ve 31.12.2020 arasında doğum yapan gebeler esas alınarak yürütülmüştür. Çalışmaya 18 yaş ve üzerinde olan toplam 546 tekil gebelik dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 546 gebe maternal ürik asit seviyelerine göre üç gruba ayrılmıştır. Ürik asit seviyesi 3,1 ve altında olan 47 gebe, ürik asit seviyesi 3,1 ve 6,3 arasında olan 420 gebe, ürik asit seviyesi 6,3 ve üzerinde olan 79 gebe tespit edilmiştir. Bu üç grup yaş, parite, gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, şiddetli preeklampsi, eklampsi, HELLP, DİK, Mg tedavisi alma, maternal yoğun bakım ihtiyacı, doğum şekli, acil veya elektif doğum, doğum/ameliyat süreleri, anestezi şekilleri, hastanede kalış süreleri, AST, ALT, kreatinin, platelet sayımı, preopertatif ve postoperatif hemoglobin değerleri, prematürite, APGAR 1. ve 5. Dakika Skorları, doğum ağırlığı ve ölü doğum değişkenleri arasından istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Ürik asit seviyesi düşük ve normal olan gruplar kıyaslandığında; yaş, parite, gestasyonel hiprtansiyon, preeklampsi, şiddetli preeklampsi, eklampsi, HELLP, DİK, Mg tedavisi alma, maternal yoğun bakım ihtiyacı, doğum şekli, acil veya elektif doğum, doğum/ameliyat süreleri, anestezi şekilleri, hastanede kalış süreleri, AST, ALT, platelet sayımı, preopertatif ve postoperatif hemoglobin değerleri, prematürite, APGAR 1. ve 5. Dakika Skorları, doğum ağırlığı ve ölü doğum değişkenleri arasından istatistiki olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. (p>0.05) Kreatinin, ürik asit seviyesi düşük olan grupta normal olan gruba göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. (p0,05) Sonuç: Ürik asit seviye gruplarına göre gestasyonel hipertansiyon ve preeklampsi açısından istatistiki olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Ürik asit seviyesi yüksek olan hastalarda şiddetli preeklampsi, eklampsi ve HELLP görülme olasılığı istatistiksel olarak daha yüksektir. Ürik asit seviyesi düşük olan grup ile ürik asit seviyesi normal olan grup kıyaslandığında gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, şiddetli preeklampsi, eklampsi, HELLP ve DİK açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Neonatal verilerden düşük doğum ağırlığı ve prematürite görülme oranının, ürik asit yüksek olan grupta istatistiksel olarak daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Neonatal veriler açısından yapılan değerlendirmede ürik asit düşük ve normal olan grup açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the role of maternal serum uric acid level in predicting hypertensive diseases of pregnancy and its relationship with maternal, neonatal outcomes during pregnancy Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted based on pregnant women who gave birth between 01.01.2018 and 31.12.2020 at the Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic. A total of 546 singleton pregnancies aged 18 years and over were included in the study. 546 pregnant women included in the study were divided into three groups according to their maternal uric acid levels. 47 pregnant women with uric acid level 3.1 and below, 420 pregnant women with uric acid level between 3.1 and 6.3, and 79 pregnant women with uric acid level 6.3 and above were identified. These three groups include age, parity, gestational hypertension, preeclampsia, severe preeclampsia, eclampsia, HELLP, DIC, Mg treatment, maternal intensive care need, delivery type, emergency or elective delivery, delivery/surgery durations, anesthesia types, hospital stays, AST, ALT, creatinine, platelet count, preoperative and postoperative hemoglobin values, prematurity, APGAR first and fifth minute scores, birth weight and stillbirth were evaluated statistically. Results: When the groups with low and normal uric acid levels were compared; age, parity, gestational hypotension, preeclampsia, severe preeclampsia, eclampsia, HELLP, DIC, Mg treatment, need for maternal intensive care, delivery type, emergency or elective delivery, delivery/surgery times, anesthesia types, hospital stay, AST, ALT , platelet count, preoperative and postoperative hemoglobin values, prematurity, APGAR 1st and 5th Minute Scores, birth weight and stillbirth variables were not statistically significant. (p>0.05) Creatinine was found to be significantly lower in the group with low uric acid level than in the normal group. (p0.05) Conclusion: No statistically significant difference was observed in terms of gestational hypertension and preeclampsia according to uric acid level groups. Patients with high uric acid levels are statistically more likely to have severe preeclampsia, eclampsia and HELLP. When the group with low uric acid level was compared with the group with normal uric acid level, no statistically significant difference was observed in terms of gestational hypertension, preeclampsia, severe preeclampsia, eclampsia, HELLP and DIC. From the neonatal data, it was observed that the rate of low birth weight and prematurity was statistically higher in the group with high uric acid. In the evaluation made in terms of neonatal data, no statistically significant difference was observed in terms of the group with low uric acid and normal.