Milli mücadele yıllarında Mim Mim (M.M.) grubu ve faaliyetleri
M.M Group and activities during the years of national struggle
- Tez No: 726956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Mim Mim Grubu, Askerî Lojistik, Askerî İstihbarat, National Struggle, Mim Mim Group, Military Logistic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türk İstiklâl Harbi; maddi ve manevi imkansızlıklar içinde birlik olan Türk milletinin tüm kaynaklarını seferber edip kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden yardıma koştuğu, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde nasıl organize edildiğinin ve bir savaşı kazanmada ordunun tek başına olmayıp, ordu ve milletin bir bütün olarak çalışıp zafer elde ettiği dönemin adıdır. Dünya ve Türk tarihi açısından unutulmaz bir yere sahip olan Türk İstiklâl Harbi, Türk olmayan uluslara bile yol göstermiş, örnek olmuştur. Bir avuç Türk'ün dünyaya kafa tutması olarak nitelendirilen Türk İstiklâl Harbi ve bu harp boyunca yaşananlar Türk tarihinde yerini almıştır. Millî Mücadele yıllarında Mim Mim Grubu başlıklı çalışma, Millî Mücadele için kurulmuş gizli bir grubun askerî istihbarat ve askerî lojistik alanlarında orduyu nasıl desteklediğini ele almak amacıyla yapılmıştır. Birliklerin görevlerini icra etmede ihtiyaç duydukları her türlü silah, mühimmat, teçhizat gizli bir grup tarafından nasıl temin edilir, hangi yollar ile Anadolu'ya ulaştırılır sorularının cevabı aranmıştır. Çalışma, büyük oranda Mim Mim Grubu'nun lojistik faaliyetleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Gizli yollarla gerçekleştirilen sevkiyatların ayrılmaz bir parçası olan istihbarat ile lojistik beraber işlenmiştir. İstiklâl Harbi'nin başarıya ulaşmasında katkısı olan silah ve cephane sevkiyatı dönemin koşulları gereği oldukça zor şartlar altında ve pek çok imkazsızlıklar içinde gerçekleşmiştir. Her alanda Anadolu'ya yararlı olmaya çalışan Mim Mim Grubu ve üyeleri, Millî Mücadele'nin gizli kahramanlarındandır. Türk İstiklâl Harbi, Türk milletinin bağımsızlığı için savaştığı son savaşın ismidir. Türk'ün son ümididir. Siyasi, ekonomik, askerî anlamda tüm varlığı elinden alınmış Türk miletinin bir bütün olarak topyekun harp ettiği, kendine özgü karakteri ile elde ettiği başarı tarihte yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish War of Independence; In this period, when the Turkish nation, united in material and moral impossibilities, mobilized all its resources and rushed to help, regardless of women, children, old or young people, how it was organized under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk and how the army was not alone in winning a war, the army and the nation worked as a whole. It is the name of the period in which he achieved victory. The Turkish War of Independence, which has an unforgettable place in world and Turkish history, has guided and set an example even for non-Turkish nations. The Turkish War of Independence, which is described as a handful of Turks defying the world, and what happened during this war have taken their place in Turkish history. The study titled Mim Mim Group during the years of the National Struggle was chosen to deal with how a secret group established in the National Struggle supported the army in the fields of military intelligence and military logistics. The answers to the questions of how all kinds of weapons, ammunition and equipment needed by the troops to perform their duties are provided by a secret group and by which means are they delivered to Anatolia were sought. The study mostly focused on the logistics activities of Mim Mim Group. It is processed together with intelligence, which is an integral part of the shipments made by secret means. The shipment of weapons and ammunition, which contributed to the success of the Invasion War, took place under very difficult conditions and many impossibilities due to the conditions of the period. Mim Mim Group and its members, trying to be useful to Anatolia in every field, are the secret heroes of the National Struggle. The War of Independence is the name of the last war that the Turkish nation fought for its independence. Turkey's last hope. It took its place in history with the success that the Turkish nation, whose entire existence was taken away in the political, economic and military sense, fought as a whole and achieved with its unique character.