Buket Uzuner'in 'Kumral Ada Mavi Tuna, Balık İzlerinin Sesi, İki Yeşil Su Samuru, Uzun Beyaz Bulut Gelibolu adlı romanlarının ekofeminizm açısından incelenmesi
Analysis of Buket Uzuner's Mediterranean Waltz, the Sound of Fishsteps, Two Green Otters, Gallipoli: The Long white Cloud' novels in term of ecofeminism
- Tez No: 726986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Buket Uzuner, Ekofeminizm, Kadın, Doğa, Hiyerarşi, Savaş Karşıtlığı, Buket Uzuner, Ecofeminism, Women, Nature, Hierarchy, Anti-war
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ekoloji ve feminizm kuramlarının bir araya gelmesiyle oluşan kuramsal ve eylemsel bir yaklaşım olan ekofeminizm, doğa ve kadının yüzyıllardır ataerkil sistem tarafından sömürüldüğünü savunur. Ekofeminizmin temelinde savaş ve silahlanma karşıtlığı, dünyadaki hiyerarşik yapıların ortadan kaldırılması, doğanın tahrip edilip yağmalanmaması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması düşünceleri yer alır. Buket Uzuner'in Su-Hava-Toprak romanlarını ekofeminist bir bakış açısıyla yazdığı bilinmektedir. Bu tezin amacı Buket Uzuner'in Kumral Ada Mavi Tuna, Balık İzlerinin Sesi, İki Yeşil Su Samuru, Uzun Beyaz Bulut Gelibolu başlıklı romanlarında da ekofeminist bir tutum sergileyip sergilemediğini belirlemektir. Bu amaçla, tezde adı geçen romanlarda, savaşa ve silahlanmaya karşıt görüşlerin yer alıp almadığı, doğanın sömürülüp tahrip edilmesiyle ilgili ya da sürdürülebilir bir yaşam sürme konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik içeriklerin bulunup bulunmadığı, hiyerarşik yapıların ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik tutumların olup olmadığı sorularına cevap aranmıştır. Eserlerin savaşa, silahlanmaya, şiddete karşı olan ve hiyerarşinin ortadan kaldırılmasına yönelik içeriklere sahip olduğu, doğanın tahrip edilip yağmalanmaması ve sürdürülebilir yaşam sürme noktasında doğrudan iletiler verdiği ayrıca kadın-erkek ayrımcılığına yer verilmediği görülmüştür. Yapılan incelemeler sonucu Kumral Ada Mavi Tuna, Balık İzlerinin Sesi, İki Yeşil Su Samuru, Uzun Beyaz Bulut Gelibolu romanlarının ekofeminist özellikler sergilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ecofeminism which is both a theoretical and an activist movement bringing ecology and feminist theories together argues that nature and women have been exploited by patriarchy for centuries. Antimilitarism, disarmament, abolition of all hierarchical structures in the world, the conservation of eco-system, gender equality are its foundational principles. It is known that Buket Uzuner has written her novels titled Water, Air, and Earth from an ecofeminist viewpoint. The aim of this thesis is to determine whether Buket Uzuner has exhibited an ecofeminist attitude in her novels titled Mediterranean Waltz, The Sound of Fishsteps, Two Green Otters, Gallipoli: The Long White Cloud. Thus, this thesis aims at answering the following questions: whether there are remarks on antimilitarism and disarmament, whether there are implications for the exploitation and destruction of nature or for raising awareness about sustainable life, whether there are attitudes towards abolishing hierarchical structures and promoting gender equality. It has been determined that there are implications for antimilitarism and disarmament, anti -violence and the abolition of hierarchy, as well as direct messages promoting sustainable life and criticizing exploitation of nature; furthermore, there is no gender discrimination in the novels studied in this thesis. Therefore, it is possible to conclude that the novels titled Mediterranean Waltz, The Sound of Fishsteps, Two Green Otters, Gallipoli: The Long White Cloud exhibit ecofeminist features.