İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyine ilişkin öğrenci veli öğretmen ve yönetici görüşlerinin incelenmesi
Examine the opinions of students parents teachers and administrators on the reading comprehension levels of primary school fourth grade students
  1. Tez No: 726987
  2. Yazar: CANAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK İLHAN BEYAZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, okuduğunu anlama, okuduğunu anlama stratejileri, Reading, Reading Comprehension, Reading Comprehension Strategies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyine ilişkin öğrenci veli öğretmen ve yönetici görüşlerinin incelenmesidir. Yürütülen çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Erzincan ili Merkez ilçesine bağlı olan 11 ilkokulda öğrenim görmekte olan 27 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi, 19 ilkokul dördüncü sınıf öğretmeni, 15 okul yöneticisi ve 28 öğrenci velisi olmak üzere toplamda 89 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Öğretmenler İçin Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”,“Veliler İçin Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”,“Öğrenciler İçin Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Yöneticiler İçin Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine etki eden faktörlere yönelik çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgular sonucunda ebeveynlerin çocuklarını erken yaşta kitaplarla tanıştırmasının, evde kitap okuma saatlerinin düzenlenmesinin ve ailenin okuma konusunda rol model olmamasın okuduğunu anlama üzerinde doğrudan etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra sınıf ortamlarında okuduğunu anlamaya yönelik etkinliklere yer verilmesinin, okul yönetiminin okullarda okuduğunu anlama becerileri attıramaya ve kitap okumaya teşvik etme gibi çeşitli uygulamaların da etki ettiği sonucun ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the opinions of students, parents, teachers and administrators on the reading comprehension levels of primary school fourth grade students. It was adopted the phenomenology method of qualitative research methods in the studies carried out. The study group of the research consists of a total of 89 people, including 27 primary school students, 19 primary school fourth-grade students, 15 school administrators, and 28 parents of students studying in 11 primary schools in the central district of Erzincan in the 2020-2021 academic years. In the research, 'semi-structured interview form for teachers' and 'semi-structured interview form for administrators' were used as data collection tools. The analysis of the data obtained within the scope of the research was provided by content analysis. According to the research findings, primary school fourth grade students' level of reading comprehension is not sufficient and the main factors affecting this situation are: not exposing children to books at an early age, the family not being a role model in reading, and inadequate practices by teachers and administrators to understand what they read in the classroom and in school management.