Birleşmiş milletlerin etkinliği ve yapısına yönelik reform tartışmaları
The reform discussions about the efficiency andstructure of The United Nations
- Tez No: 727013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURAN CAVLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Örgütler, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Reform Tartışmaları, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Sorunlara Müdahale, International Organizations, United Nations, Security Council, Reform Discussions, Methods of İntervention United Nations to İnternational Problems
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Birleşmiş Milletler, günümüz uluslararası sisteminde etkinliği sorgulanan bir kurumdur. Genel Kurulun yetersizliği ve Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin ayrıcalıklı konumu, Birleşmiş Milletlerin sorgulanmasındaki temel nedenlerdir. Birleşmiş Milletlerin etkinliği ve yapısına yönelik reform tartışmalarının araştırılması, bu çalışmanın temel amacı olarak belirlenmiştir. Çalışmada literatür taraması yönteminden faydalanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre günümüzde Birleşmiş Milletler uluslararası sorunların çözümünde yeterli etkinlikten uzaktır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin kendi çıkarlarına göre kararlar alması ve alınabilecek kararları veto etmesi, Birleşmiş Milletlerin etkinliğinin düşük olması sonucunu ortaya çıkarmıştır. Güvenlik Konseyinin yapısının değişmesi ve Genel Kurulun güçlenmesinin sağlanması, Birleşmiş Milletlerin etkinliğine ve yapısına yönelik reform tartışmalarının merkezinde yer alsa da daimi üye ülkelerin çıkarlarını koruma isteği sebebiyle bu konuda çözüme ulaşılmasının güç olduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The United Nations is an institution which has been established after the Second World War and whose effectiveness is questioned in today's international system. The inadequacy of the General Assembly and the privileged position of the permanent members of the Security Council are the main reasons for questioning the United Nations. The main purpose of this study is to investigate the discussions of reform about on the effectiveness and structure of the United Nations. The literature review methodology has been used in this study. According to the results obtained, today the United Nations is far from adequate activity in solving international problems. Decisions by the permanent members of the United Nations Security Council in accordance with their own interests and vetoing the decisions that have been made have resulted in the low effectiveness of the United Nations. The change in the structure of the Security Council and the strengthening of the General Assembly have been at the center of the debate on reform and structure of the United Nations.