Üçlü iş ilişkilerinde iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in three labour relations
  1. Tez No: 727037
  2. Yazar: MENSUR AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. ESRA BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Üçlü iş ilişkisi, asıl işveren, alt işveren, ödünç iş ilişkisi, iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri, müteselsil sorumluluk, Tripartite labour relationship, subcontractor, subcontracting, temporary employment relationship, occupational health and safety responsibilities, joint liability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Üçlü iş ilişkileri niteliği ve tarafların yükümlülükleri açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada üçlü iş ilişkileri arasında uygulamada en çok görülen asıl işveren-alt işveren ilişkisi ve ödünç iş ilişkisinde iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri ele alınmıştır. Ülkemizdeki iş kazalarının genellikle asıl işveren-alt işveren ilişkisinin olduğu işyerlerinde gerçekleşmesi, alınacak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini önemli hale getirmiştir. Alt işveren, asıl işverenden üstlendiği işi yapmakta ve işe başlamasıyla beraber alt işveren işçileri, asıl işverenin yönettiği işyerini paylaşmaya başlamaktadır. Bu ilişkiye taraf olan işverenler, çoğunlukla fiziki olarak ayrım yapılması olanaklı olmayan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yükümlülüklerini icra ederken koordinasyon içinde hareket etmelidirler. Alt işverenler, genellikle ekonomik açıdan zayıf olduklarından iş sağlığı ve güvenliğini ihmal etmektedirler. Bazı yasal düzenlemelerde asıl işveren ve alt işverenlerin işyerinde almaları gereken iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine yer verilmiştir. Bu çalışmamızda ödünç iş ilişkisinde işverenin gözetme yükümlülüğü kapsamında iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri de ele alınmıştır. Özel istihdam bürosu, diğer bir işverene ait işyerinde iş sağlığı ve güvenliğine dair tedbirler alamayacağından, yasal düzenlemelerle iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması hususunda geçici işverene getirilen bazı sorumluluklar ortaya konulmuştur. Çalışmamızda ayrıca üçlü iş ilişkilerinde iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerinin icra edilmemesi halinde işverenlerin idari, hukuki ve cezai sorumluluğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tripartite labour relations are important in terms of their nature and obligations of the parties. In this study, the main employer-subcontractor relationship, which is the most common tripartite labour relationship, and the occupational health and safety obligations in the loan labour relationship are discussed. Occupational health and safety obligations to be taken have become important due to the fact that occupational accidents in our country generally occur in workplaces where there is a principal employer-subcontractor relationship. The subcontractor carries out the work it has undertaken from the main employer, and upon starting to work, the subcontractor workers begin to share the workplace dominated by the main employer. Employers who are parties to this relationship should act in coordination while performing their obligations to occupational health and safety, mostly in workplaces where physical discrimination is not possible. Subcontractors generally neglect occupational health and safety because they are economically weak. Some laws and regulations include the occupational health and safety obligations that the main employer and sub-employers must take in the workplace. In this study, occupational health and safety obligations are discussed within the scope of the employer's obligation to observe in the loan employment relationship. Since the private employment agency cannot take measures regarding occupational health and safety in the workplace of another employer, some responsibilities brought to the temporary employer in terms of ensuring occupational health and safety with legal regulations have been put forward. Administrative, legal and penal responsibilities of employers in case of not fulfilling occupational health and safety obligations in tripartite labour relations have been examined.