Zeolit-pumis karışımlarının atık sularda azot giderim performansı
Nitrogen removal performance of zeolit-pumice mixtures from wastewaters
  1. Tez No: 727098
  2. Yazar: ADYA KUMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azot kirliği, Arıtma, Kolon denemesi, Filtre malzemesi, Nitrogenpollution, Treatment, Columntests, Filtermaterial
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yapay sulak alanlar evsel atık suların arıtılmasında pahalı konvansiyonel arıtma sistemlerine alternatif sistemler olarak kullanılmaktadır. Yapay sulak alanlarda kullanılan filtre malzemeleri sistem performansını önemli düzeyde etkilemektedir. Yapılan tez çalışmasında atık sulardan özellikler azot giderimi üzerinde durulmuştur. Bu amaçla yalın halde (%100) ve farklı oranlarda karıştırılmış (%25-75, %50-50, %75-25) pumis-zeolit karışımları kullanılmıştır. Laboratuvar ortamında filtre malzemeleri ile doldurulmuş PVC-kolonlara farklı kontrasyonlarda (10-20-40 ppm) azot çözeltileri uygulanıp farklı hidrolik bekletme sürelerinde numuneler alınmıştır. Alınan numuneler pH, elektiksel iletkenlik ve toplan azot (TN) analizlerine tabi tutularak filtre malzemelerinin azot giderim performansı araştırılmıştır. Yapılan analizler neticesinde filtre materyali olarak kullanılan pumis ve zeolit materyallerinin yalın hallerinden ziyade %50 Pumis + %50 Zeolit karışımının daha etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle nitrat kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde yapay sulak alanların inşalarında her iki materyalden de aynı oranda kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Constructed wetlands are used as alternative systems to expensive conventional treatment systems in treatment of domestic wastewater. Filter materials used in constructed wetlands significantly affect system performance. In present thesis, nitrogen removal from wastewaters were focused on. For this purpose, pure (100%) and mixed (25-75%, 50-50%, 75-25%) pumis-zeolite materials were used. Different concentrations of nitrogen solutions (10-20-40 ppm) were applied to PVC-columns filled with filter materials in the laboratory and samples were taken at different hydraulic retention times. Samples were subjected to pH, electrical conductivity (EC) and total nitrogen (TN) analyses to investigate nitrogen removal performance of filter materials. As a result of the analyzes made, it was concluded that 50% Pumis + 50% Zeolite mixture was found to be more effective than the pure forms of pumis and zeolite materials used as filter materials. Therefore, it is recommended to use the same amount of both materials in the construction of constructed wetlands in regions with high nitrate pollution.