İşyerinde mobbing üzerine nitel bir araştırma
Qualitative research on mobbing in the workplace
  1. Tez No: 727110
  2. Yazar: DERYA ÖZALP YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, mobbing türleri, işyerinde mobbing, Mobbing, types of mobbing, mobbing in the workplace
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Mobbing, iş hayatında son yıllarda her sektör de (özel sektör, eğitim, sağlık, kamu vb.) görülmeye ve gittikçe dikkat çeken bir konu haline gelmeye başlamıştır. Mobbing, çalışma hayatında sıklıkla rastlanan, sosyal, psikolojik, iktisadi olumsuz sonuçlar üreten çok yönlü rahatsız edici davranışları içermektedir. Mobbing kurbanları, psikolojik olarak mutlu olmadıkları bir atmosferde işlerine devam etmektedirler. Mobbing, çalışanların konsantrasyonlarını düşürmekte ve çalışanların sağlığını tehdit etmektedir. Dahası çalışma ortamında iletişimsizlik ve toplu olarak olumsuz davranışlar sergilenmesi, zamanla iş performansını da negatif yönde etkilemektedir. Kişisel ve toplumsal seviyede önemli hasarlar bırakan mobbing olgusunun önemsenmesi, sebeplerinin tespit edilmesi ve tedbirlerin alınması ulusal meselelerden biridir. Bu tezde, mobingin çalışanlar üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Veriler mülakat tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunda çalışma yaşamının bir bölümünde mobbinge maruz kalmış 26 çalışan yer almıştır. Datalar çözümlenirken betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Datalar daha önceden oluşturulmuş temalara uygun şekilde düzene konulmuş, ardından tematik çerçeveye uygun olacak şekilde tablolara işlenmiştir. Tablolar sayesinde kategoriler daha anlaşılır kılınmış, kategoriler arasında mukayese yapılması ve yorumlanması daha kolay olmuştur. Veriler, mobbingin iş yaşamında yaygın bir olgu olduğunu, bireysel, ailevi ve sosyal ilişkileri olumsuz etkilediğini, bunun yanında beden ve ruh sağlığını da olumsuz etkileyerek iş veriminde kayıplara yol açtığını açık şekilde ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Mobbing, has become a popular issue in every sector (private sector, education, health, public, etc.) in recent years in business life. Mobbing includes a multifaceted disturbing behavior that produces social, psychological and economic negative outcomes that are common in working life. People who are mobbing victim their work in an atmosphere where they are not psychologically happy. Mobbing lowers employee concentrations and threatens the health of employees. Moreover, lack of communication and collectively negative behavior in the working environment also negatively affects work performance over time. Mobbing is one of the national issues, to care about the phenomenon of mobbing, identifying its causes and taking measures that leave significant damage on a personal and social level. In this thesis, it is aimed to examine the effects of mobbing on employees. The research was conducted with qualitative research method. The data were obtained using the interview technique. 26 employees who were exposed to mobbing in a part of their working life were included in the study group of the study. Descriptive analysis technique was used while analyzing the data. The data is streamlined in accordance with previously created themes and then processed into tables to fit the thematic framework. Thanks to the tables, the categories have been made clearer and easier to compare and interpret between the categories. The data clearly revealed that mobbing is a common phenomenon in business life, negatively affecting individual, family and social relationships, as well as negatively affecting body and mental health, resulting in losses in work efficiency.