The effects of mobbing on employees' performance at workplace: A research on white collar employees
İş yerinde mobbing'in çalışan performansına etkileri: Beyaz yakalı çalışanlar üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 504681
  2. Yazar: SİNEM SONUGÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM OSMAN ÇETMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Çalışan Performansı, İşyerinde Mobbing, Psikolojik Şiddet, Mobbing, Psychological Harassment, Employee Performance, Mobbing at Work, Psychological Violence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mobbing kavramı, bir ya da birkaç çalışan tarafından hedef seçilen çalışana karşı yıldırma amaçlı, bilinçli ve sistematik olarak uygulanan etik dışı iletişim ve davranışlardır. Bu psikolojik tacize ve psikolojik teröre maruz kalan bireyler, sosyal ve iş yaşamlarında olumsuz olarak etkilenmektedirler. Özellikle çalışma hayatında mobbing davranışına maruz kalan bireylerin çalışma performanslarında mobbing davranışlarının etkileri görülmektedir. Son yıllarda oldukça sık yaşanılan bir olgu olan mobbing kavramı, çalışanın psikolojisini ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir ve bu durum kurum içinde olumsuz yansımalara neden olmaktadır. Bu çalışmada, işyerinde beyaz yakalı çalışanlara uygulanan mobbing kavramlarının çalışan performansına etkilerini nicel bir çalışma ile incelenmiştir. Bu çalışmada mobbing kavramı vurgulanmış ve çalışan performansının genel özellikleri açıklanmıştır. Farklı demografik özelliklere sahip herkes çok ciddi sonuçları olan mobbinge maruz kalabilmektedir. Çalışmanın giriş bölümünde mobbing kavramına, ikinci bölümde ise çalışan performansına kavramına değinilmiştir ve bu kavramlar içerik olarak literatüre göre incelenmiştir. Üçüncü bölümde nicel araştırma tekniği kullanılarak beyaz yakalı çalışanlara yapılan anket çalışması SPSS paket programı ile analiz edilmiş ve bulgular sonuç kısmına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of mobbing is unethical communications and behaviors that are applied intentionally, consciously and systematically against employees who are targeted by one or more employees. The individuals which are exposed to this psychological harassment and psychological terror are adversely affected in their social and working life. Especially, when employees expose to mobbing behaviors at the workplaces, their performance levels will change with direct relation to the mobbing. The concept of mobbing, which has been experienced in recent years, affects the psychology and health of the employee in the negative direction and causes negative reflections within the organization. The main aim of this study is to examine the effects of concepts of mobbing to employees' performance with a quantitative study which is applied to White collar employees at workplaces. In this study, mobbing concept is emphasized, and the general characteristics of employee performance are explained. Everybody with different demographic characteristics can be subject to mobbing which has very serious results. The introduction part of the study includes the concept of mobbing and the second part includes the concept of employee performance is mentioned and these concepts are examined according to the literature. In the third part, the questionnaire study which is used for white-collar workers with quantitative research technique was analyzed with SPSS program and the findings were added to the results part.