Etiyopya, Harari Bölge Devletinde kamu kuruluşlarında çalışan kadınların cinsiyet deneyimleri
Experiencing gender by women working for public institutions in Harari Regional Government of Ethiopia
- Tez No: 639384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİN SOYUDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Etiyopya, Feminizm, Harari, Toplumsal Cinsiyet, Ataerkil, Kamu Kuruluş, Görüşülen, Kadın, Erkek, Cinsiyet Deneyimi, Ethiopia, Feminism, Harar, Gender, Patriarchal, Public Institutions, Interviewed, Female, Male, Gender Experience
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Cinsiyetle ilgili çalışmalar dünya genelinde araştırılmakta olan konulardan biridir. Cinsiyet sorunlarıyla, farklı pek çok yer ve koşullarda karşılaşmak mümkündür. Bunlardan biri de istihdam alanıdır. Cinsiyetle ilgili sorunlar tarihsel bir problemdir. Bu sorunların izlerinin binlerce yıl öncesine dayandığı ve çağlar boyunca nesilden nesile aktarıldığı söylenebilir. İnsan topluluklarının yerleşik yaşam tarzını benimsemeye başlamasıyla oluşan erkek egemen toplumsal yapı ve bunun üzerine kurulu devlet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temellerini oluşturmaktadır. Bu araştırma, Harari Bölgesel Devleti'nde, kamu kurumlarında çalışan insanların, özellikle kadın çalışanların, cinsiyet faktörünü göz önünde bulundurarak çalışma koşullarını araştırmaktadır. Bu koşullar içerisinde kadın çalışanların cinsiyet kaynaklı eşitsizliğe uğrayıp uğramadığı sorusuna aranan cevaptan hareketle bu çalışma tasarlanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi seçilen dört kamu kurumunda (Harari Denetim Bürosu, Eğitim Bürosu, Kamu Hizmeti Bürosu ve Harari Kadın, Çocuklar ve Gençlik Ofisi) çalışan 20 erkek ve 20 kadından oluşmaktadır. Görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme sorularıyla gerçekleştirilmiş ve analiz edilmiştir. Seçilen dört kamu kurumunda çalışmakta olan kadınların çok az bir kısmı yüksek kademelerde bulunmakla birlikte cinsiyete dayalı ataerkil tutum ve düşünceler dolayısıyla eşitsizliğe ve şiddete maruz kaldıkları görülmüştür. Buna ek olarak, işyerinde etnik köken, din, eğitim ve ekonomi gibi faktörler de çeşitli ayrımcılıklara yol açmaktadır. Böylece yalnızca kadın-erkek farkından kaynaklı değil kadınların hemcinsleri arasında da ötekileştirmeye ve mobbinge maruz kaldıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, gender issues are one of the areas that can be discovered worldwide. Gender problems and experiences can be experienced in different places and conditions, including employment. Gender issues are a historical issue. These problems are transferred from old generations to new generations around the world, and their traces go back thousands of years. Thus, when human communities begin to adopt a settled life, the male-dominated social structure and the state built on it are the underlying bases of gender inequality. This research is designed to identify who suffers from inequality by investigating the gender experiences of the employee working in some selected public institutions of the Harari Regional State, especially women working conditions. As a matter of fact, this qualitative research analyzed semi-structured interview questions and documents in institutions with 20 men and 20 women working in four selected public institutions (Harari Audit Bureau, Education Bureau, Public Service Bureau, and Harari Women, Children and Youth Office). In organizations that are considered as analysis units, female employees are exposed to inequality and violence due to gender-oriented attitudes and patriarchial thoughts, although they are low in most of the higher levels. In addition to this, gender experience based on ethnicity, religion, education and economy in the workplace leads to othering and mobbing, which not only indicates male-female differences but also female-female differences.