Adölesanların psikolojik iyi oluşları ile sosyal görünüş kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between psychological well-being and social appearance anxiety of adolescents
- Tez No: 727223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLZADE UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Psikolojik iyi oluş, Sosyal görünüş kaygısı, Adolescent, Psychological well-being, Social appearance anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, adölesanların psikolojik iyi oluşları ile sosyal görünüş kaygıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Temmuz 2020- Aralık 2020 tarihleri arasında tanımlayıcı ve kesitsel tipte çevirim içi anket ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 12-18 yaş arası tüm adölesanlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden ve soruları eksiksiz tamamlayan 727 adölesan oluşturmuştur. Araştırma verileri independent t-test, One Way Anova testi ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan adölesanların %76,1'i 15-18 yaş aralığında olup, %66,'ü kızdır. Adölesanların Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puan ortalaması 40,126±8,991 (min-maks:8-56) ve Ergenler İçin Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ-E) puan ortalaması ise 37,915±14,989 (min-maks: 16-80) olarak belirlenmiştir. Adölesanların psikolojik iyi oluş düzeyinin %21,5'lik kısmını yaş, okula gitme durumu, düzenli sosyal aktivite yapma, sosyal görünüş kaygısı değişkenleri ile açıklanabileceği belirlenmiştir. Ayrıca adölesanların psikolojik iyi oluş düzeyinin %15,2'lik kısmının sosyal görünüş kaygısı ile açıklanabileceği belirlenmiştir. Adölesanların sosyal görünüş kaygısı ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında negatif yönde güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak araştırmaya dahil edilen adölesanların sosyal görünüş kaygısı puanları arttıkça psikolojik iyi oluş düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between psychological well-being and social appearance anxiety in adolescents using a descriptive cross-sectional online survey database between July 2020 and December 2020. The population of the research consisted of all adolescents between the ages of 12-18. The research sample consisted of 727 adolescents who agreed to participate in this study and answered all of the question completely. Research data were analyzed with independent t-test and one-way ANOVA test. 76.1% of the adolescents participating in the research were ages between 15 and 18, and 66% were female. The Psychological Well-Being Scale (PWBS) mean score was 40,126±8,991 (min-max: 8-56), and the Social Appearance Anxiety Scale for Adolescents (SAAS-A) mean score was 37,915±14.989 (min-max: 16-80). It was found that 21.5% of the level of psychological well-being in adolescents can be explained by the variables of age, school attendance, regular social activity, and social appearance anxiety. In addition, it was also determined that 15.2% of the level of psychological well-being in adolescents could be explained by social appearance anxiety. It was found that there is a strong negative correlation between the level of social appearance anxiety and psychological well-being of adolescents. As a result, it was established that as the social appearance anxiety scores of the adolescents included in the study increased, their psychological well-being levels decreased.