Fasiyal sinirde ödeme bağlı periferik fasiyal paralizi gelişen diyabetik hastalarda prednisolon ve prednisolon + alfa lipoik asit tedavilerinin karşılaştırılması
Comparison of prednisolone and prednisolone + Alpha lipoic acid treatment in diabetic patient with Peripheral facial paralysis induced by edema
- Tez No: 727234
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YASEMİN KORKUT, UZMAN SENEM KURT DİZDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Periferik fasiyal paralizi, Bell Palsi, Diyabetis Mellitus, Alfa lipoik asit, Peripheral fascial paralysis, Bell Palsy, Diabetes Mellitus, Alpha lipoic acid
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Periferik Fasiyal Paralizi tanısı konulmuş diyabetik hastalarda kontrol grubuna verilen Prednisolon tedavisi ile çalışma grubuna verilen Prednisolon + Alfa lipoik asit tedavilerinin karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümüne başvuran periferik fasiyal paralizi tanılı 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 15 kontrol hastası ve 15 çalışma grubu hastası olmak üzere 2 ye ayrıldı. Çalışma prospektif olarak yapıldı. Çalışmamızda Periferik fasiyal paralizi ve diyabet tanısı olan hastalar ilk başvuru anında House-Brackmann sınıflamasına göre gruplandırıldı. Kontrol grubuna sadece Prednisolon tedavisi verildi. Çalışma grubuna Prednisolon + Alfa lipoik asit tedavisi verildi. Alfa lipoik asit in diyabeti olan Periferik fasiyal paralizi hastalarının tedavisinde Prednisolon ile birlikte kullanılarak iyileşme sürecine ve iyileşme derecesine katkısı değerlendirildi. Hastalar 1. hafta 2. hafta ve 1. ay kontrollerinde, House Brackmann sınıflamasına göre tekrardan değerlendirilip sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Toplamda 30 diyabet ve Periferik fasiyal paralizisi olan hasta çalışmaya dahil edildi. 15 kontrol grubu hastasının 6'sı Erkek 9'u Kadın, 15 çalışma grubu hastasının 7'si Erkek 8'i kadın hastadan oluşmaktadır. Kontrol grubundaki hastaların yaş ortalaması 60.40, çalışma grubundaki hastaların 56.20 olarak bulundu. Kontrol grubundaki hastaların 7'sinin sağ, 8'inin sol tarafında Periferik fasiyal paralizi vardı. Çalışma grubundaki hastaların 6'sının yüzün sağ, 9'unun yüzün sol tarafta periferik fasiyal paralizi vardı. Hastaların 1. Hafta kontrolünde tamamen düzelen (House Brackman grade 1) hasta sayısı 0, kontrol grubunda tamamen düzelen hasta sayısı 0 olarak değerlendirildi. 2. hafta kontrollerinde tamamen düzelen hasta sayıları kontrol grubunda 0, çalışma grubunda 4 olarak değerlendirildi. 2. hafta kontrol değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak 2 grup arasında anlamlı farklılık olduğu görüldü (p:0,032). 1.ay kontrol değerleri karşılaştırıldığında kontrol grubunda 6 hastanın, çalışma grubundaki 9 hastanın tamamen düzeldiği görüldü. Bu 2 oran karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi. (p:0.273) Sonuç: Alfa lipoik asit tedavisi diyabet ve periferik fasiyal paralizisi olan hastalarda steroid tedavisi ile kombine olarak verildiğinde 2. Haftada Periferik fasiyal paralizinin düzelme hızını ve düzelme oranını anlamlı derecede arttırmaktadır. Diyabet ve Periferik fasiyal paralizisi olan hastalarda daha hızlı ve daha etkili bir yanıt alınması amacıyla tedaviye alfa lipoik asit eklenebilir. Ancak bu konuyla ilgili literatürde çok çalışma mevcut değildir. Bu konuda daha fazla hasta sayısıyla yapılacak randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of prednisolone therapy given to the control group and prednisolone + Alpha lipoic acid treatments given to the study group in diabetic patients diagnosed with Peripheral Facial Paralysis Material and Methods: 30 patients with peripheral fascial paralysis who were admitted to Sisli Hamidiye Etfal Hospital Ear, Nose, Throat and Head And Neck Surgery Department were included in the study. The patients were divided into 2 groups, as 15 in control and 15 in study group. The study was prospective. In our study, diabetic patients presenting with peripheral facial paralysis were graded according to House-Brackman classification at the time of initial admission. While Control group was administered only Prednisolone, study group was administered. Prednisolon + Alpha lipoic acid. The aim was to assess the effect Alpha lipoic acid combined with Prednisolone on the healing process and degree of recovery in patients with peripheral facial paralysis. Patients were re-evaluated according to House Brackmann classification at week 1, week 2 and month 1, and their results were compared. Results: A total of 30 diabetic patients with peripheral facial paralysis were included in the study. Six of the 15 control group patients were male, 9 were female, and 7 of the 15 study group patients were male and 8 were female .The mean age of the patients in the control group was 60.40 and the patients in the study group was 56.20. Seven of the patients in the control group had paralysis on the right side and 8 on the left side. Six of the patients in the study group had paralysis on the right side and 9 on the left. The number of patients who fully recovered during the first week of control (House Brackmann grade 1) was 0 and the number of patients who fully recovered in the control group was 0. The number of patients who fully recovered during the second week of control was evaluated as 0 in the control group and 4 in the study group. There was a statistically significant difference between 2 groups when the 2nd week scores were compared (p:0,032). When the scores were compared for the first month, it was found that 6 patients in the control group and 9 patients in the study group completely recovered. The difference between groups was not statistically significant (p:0.273) Conclusion: When Alpha Lipoic Acid treatment is given in combination with prednisolone therapy in diabetic patients with peripheral facial paralysis, the rate of improvement of paralysis is improved with a maximum effect at second week. In diabetic patients with Bell Palsy, alpha lipoic acid can be added to the treatment in order to get a faster and more effective response. However, there aren't many studies on this subject in the literature. A randomized controlled trial with more patients is needed.