11-12 yaş badmintoncularda denge antrenmanlarının çeviklik üzerine etkisi
The effect of balance training on agility in 11-12 years old badminton players
  1. Tez No: 727247
  2. Yazar: ALİ ARTUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Badminton, Çeviklik, Denge, Agility, Badminton, Balance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada badminton sporcularında denge antrenmanlarının çeviklik performansı üzerine etkisi ve denge becerilerinin badminton sporcularının genel performansı üzerindeki etkisinin önemini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmaya Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Spor Kulübü Badminton takımından 18 sporcu gönüllü olmuştur. Katılımcıların 9'u (%50) 11 yaşında, 9'u (%50) 12 yaşındadır. Araştırmaya katılan deneklerin denge ölçümleri için Yıldız Denge Testi ve Flamingo Denge Testi, çeviklik ölçümleri içinde T Testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği çarpıklık-basıklık değerleri incelenerek belirlenmiştir. Bu çalışmanın ön test-son test deneysel araştırma olması ve grup içi-gruplar arası hesaplamalar kullanılması nedeniyle ANOVA testi tercih edilmiştir. İşlemlerden önce ANOVA varsayımları kontrol edilmiştir. İlk varsayım normal dağılım varsayımıdır. Bulgular beklenen değerler arasındadır. İkinci varsayım homojenlik varsayımıdır ve Levene's test değerleri ile kontrol edilmektedir. Çalışma bulguları dağılımın homojen olduğunu işaret etmektedir. Üç varsayımda sağlanmış ve karışık ölçümlerde ANOVA analizinin gerçekleştirilmesi uygun görülmüştür. Çalışmanın etki büyüklüğü hesaplamaları için Cohen's d formulasyonu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında sonuç olarak, denge antrenmanlarının çevikliğe etki durumu“d”açısından olumlu yönde geliştirdiği ama anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuca göre sporculara uygulanan badminton antrenmanlarının, sporcuların denge düzeylerine ve çevikliklerinin gelişimine etki edebildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the effect of balance training on the agility performance of badminton athletes and the importance of the effect of balance skills on the general performance of badminton athletes. Eighteen athletes from Ankara Metropolitan Municipality EGO Sports Club Badminton team volunteered for the study. 9 (50%) of the participants are 11 years old, 9 (50%) are 12 years old. Star Balance Test and Flamingo Balance Test were applied for balance measurements of the subjects participating in the research, and T Test was applied for agility measurements. SPSS 25 program was used in the analysis of the data obtained from the research. Whether the data showed a normal distribution or not was determined by examining the skewness and kurtosis values. ANOVA test was preferred because this study was a pre-test-post-test experimental research and in-group-between-group calculations were used. ANOVA assumptions were checked before the procedures. The first assumption is the normal distribution assumption. The results are within the expected values. The second assumption is the homogeneity assumption and is controlled by Levene's test values. The study findings indicate that the distribution is homogeneous. Three assumptions were made and it was deemed appropriate to perform ANOVA analysis on mixed measures. Cohen's d formulation was used for the effect size calculations of the study. As a result of the research, it was determined that balance training improved positively in terms of“d”effect on agility, but there was no significant difference. According to this result, it can be said that badminton training applied to the athletes can affect the balance levels of the athletes and the development of their agility.