Mir'âtü'l-Kâinât: Dil incelemesi-metin-sözlük
Mir'âtü'l-Kâinât: Language examine-text-dictionary
- Tez No: 727253
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE TÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Mir'âtü'l-Kâinât, Klâsik Osmanlı Türkçesi, 17.yy, acâʾibü'l-mahlûkât, Mir'âtü'l-Kâinât, Classical Ottoman Turkish, 17th century, acâʾibü'l-mahlûkât
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 828
Özet
XVI-XIX. yüzyıllar arasını kapsayan Klasik Osmanlı Türkçesi, Türk dilinin Batı/ Güney-batı kolu olan Osmanlı Türkçesi devri içinde yer alır. Bu dönemde birçok eser kaleme alınmıştır. Bu dönem imlanın kalıplaşma yoluna gittiği, yabancı unsurların sıkça kullanıldığı dönemdir. Bu çalışma Almanya Millî Kütüphanesi Türkçe Yazmaları Koleksiyonu'nda bulunan Ms. or. quart 1837 demirbaş numaralı mensur bir eser olan Mir'âtü'l-Kâinât üzerine bir dil incelemesidir. Çalışma Giriş, Dil İncelemesi, Metin ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında Mir'âtü'l-Kâinât hakkında genel bilgiler verilmiş, eserin konusu, nüshaları ve üslubu ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde eserin müellifi hakkında da bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde metnin ses ve şekil özellikleri incelenmiş, Metin bölümünde Mir'âtü'l-Kâinât'ın transkripsiyonu yapılmış, Sözlük bölümünde ise metindeki kelimelerin anlamları verilmiş ve geçtikleri yerler gösterilmiştir. Sözlük bölümünden sonra özel adlar dizini de oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Classical Ottoman Turkish, which has been covered between the 16th and 17th centuries, takes place in the Ottoman Turkish period of the Turkish language. Many manuscripts were written during this period. In this period of Ottoman Turkish, orthography becomes stereotyped and foreign elements are frequently. This study is a language study on the prose work called Mir'âtü'l-Kâinât at the Turkish Manuscripts Collection of the National Library of Germany, Ms. or. quart 1837. The study consists of Introduction, Language Analysis, Text, and Dictionary sections. In the introduction part, general information about Mir'âtü'l-Kâinât is given and copies and rhetoric characteristics of the manuscript are discussed. In addition, in this section, information about the life of the author is given. In the analysis section, phonetic and morphological features of the text were examined, in the text section Mir'âtü'l-Kâinât was transcribed, in the dictionary section the meanings of the words in the text were given and their places were shown. After the dictionary section, proper names index sections have been given.