Mir'âtü'l-İber (I. cilt)
Mir'atu'l-Iber (I. volume)
  1. Tez No: 639098
  2. Yazar: GÜL ESRA ALPKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA UĞURLU ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Diyâberkirli Saîd Paşa, Umumî Tarih, Mir'âtü'l-İber, İnceleme, Metin, Diyarbekir of Said Pasha, Mir'atu'l-Iber, General History, İnvestigatio, Text
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri olan Diyârbekir, pek çok devlet adamı, sanatkâr ve edip yetiştirmiştir. Diyârbekirli Saîd Paşa (d.1248/1832 - ö.1309-1891), Diyârbekir'in yetiştirdiği ilim adamlarından biri olup devlette çeşitli vazifelerde bulunmuş, aynı zamanda dil, belagat, tarih, mantık, matematik ilimlerine dair pek çok eser kaleme almıştır. Çalışmamız Diyârbekirli Saîd Paşa'nın dokuz ciltlik Mir'âtü'l-İber adlı eserinin birinci cildini kapsamaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde Klasik Türk edebiyatı alanında yazılmış tarih kitapları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Saîd Paşa'nın hayatı, edebî kişiliği ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde eser dil, üslup ve muhteva açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Mir'âtü'l-İber eserinin birinci cildinin metin kısmı yer almaktadır. Çalışmamızda Mir'âtü'l-İber eserinin birinci cildinin incelenmesi ve ilim dünyasının istifadesine sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diyarbekir, one of the important science and cultural centers, has trained many statesmen, artists and nurtures. Said Pasha (b.1248-1832 - d.1309-1891) of Diyarbekir was one of the scholars who trained by Diyarbekir, he had done various duties in the state, he has also written many works on language, eloquence, history, logic, mathematics. Our study covers the first volume of nine-volume Mir'atu'l-Iber by Said Pasha of Diyarbekır. In the introduction part of our study, information about history books written in the field of Classical Turkish Literature is given. In the first part, Said Pasha's life, literary personality and his works are included. In the second part, the work is examined in terms of language, style and content. In the third part, the text of the first volume of the work of Mir'atu'l-Iber is located. In our study, it was aimed to examine the first volume of Mir'atu'l-Iber work and to present it to the benefit of the world of knowledge.