Hastane çalışanlarında tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi: Samsun ili kamu ve özel hastaneleri örneği
Determining the level of burnout at hospital employees: Sample of Samsun public and private hospitals
  1. Tez No: 727252
  2. Yazar: SERHAT GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Personeli, Maslach, Sağlık, Tükenme, Tükenmişlik, Hospital Staff, Maslach, Health, Burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın ana konusu hastane çalışanlarında tükenmişlik düzeyinin belirlenmesidir. Çalışma, ana amacı olan hastane çalışanlarındaki tükenmişlik düzeyinin belirlenmesine yönelik olarak Samsun ilinde bulunan kamu ve özel hastanelerden oluşan toplam 12 hastaneden 300 hastane çalışanın katılımı gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyo-demografik bilgilere yönelik 20 sorudan oluşan bir bilgi formu ile 22 sorudan oluşan "Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmış, buna yönelik olarak online anket uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS (IBM SPSS Statistics 25) programı kullanılarak Frekans Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklem T-Testi ve Post-Hoc Testi yapılmıştır. Çalışmaya başlarken öne sürülen 18 hipotezin 13 tanesi doğrulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; Hastane çalışanlarının, cinsiyetleri, yaşları, eğitim durumları, sahip oldukları çocuk sayıları, mesleklerini seçme biçimleri, aylık gelirlerinin geçimlerini sağlamada yeterli olup olmaması, meslek değiştirme düşünceleri, kronik sağlık sorunları, psikiyatrik yardıma ihtiyaçları ve yardım alıp almama durumları, hasta bakım yeterlilikleri, iş yerine ulaşım şekilleri, iş yaşamlarından memnuniyet durumları ve çalıştıkları yerdeki tıbbi malzeme sıkıntısı yaşayıp yaşamama durumları ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişlik, tıbbi hataların artmasına ve hasta memnuniyetinin azalmasına yol açabilmektedir. Sağlık kurumlarında tükenmişlik tespiti yapılmış olup gelecek çalışmalarda tükenmişliğin nedenlerinin tespit edilmesine ihtiyaç vardır. Sağlık kurumlarının sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeylerini azaltmaya yönelik motivasyonu arttırıcı düzenlemeler yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is to determine the level of burnout in hospital workers. In order to determine the level of burnout in hospital employees, which is the main purpose of the study, 300 hospital employees from 12 hospitals in Samsun, consisting of public and private hospitals, participated. In the study, an information form consisting of 20 questions on socio-demographic information and the“Maslach Burnout Scale”consisting of 22 questions were used as data collection tools, and an online questionnaire was applied for this purpose. Frequency Analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis, Independent Sample T-Test and Post-Hoc Test were performed using the SPSS (IBM SPSS Statistics 25) program for the data obtained in the study. 13 of the 18 hypotheses put forward at the beginning of the study were confirmed. According to the findings obtained from the study; Hospital staff's gender, age, education level, number of children they have, their way of choosing their profession, whether their monthly income is sufficient to make a living, thoughts of changing profession, chronic health problems, their need for psychiatric help and whether they receive help, patient care qualifications, workplace A significant relationship was found between the means of transportation, their satisfaction with their work life, and whether they had a shortage of medical supplies at the place where they worked, and their burnout levels. As a result of the study; The burnout experienced by healthcare professionals can lead to an increase in medical errors and a decrease in patient satisfaction. Burnout has been determined in health institutions and there is a need to determine the causes of burnout in future studies. It is recommended that health institutions make arrangements to increase motivation to reduce the burnout levels of health workers.