Ahıska Türklerinin yaşadığı göçün sebep olduğu travma ve etkilerinin kuşaklararası aktarımı: Şiddete yönelik tutum, temel empati yeteneği ve travma sonrası bilişlerin değerlendirilmesi
Intergenerational transfer of trauma caused by migration and its effects of Ahıska Turks: Evaluation of attitudes to violence, basic empathy ability and post-traumic cognition
  1. Tez No: 727288
  2. Yazar: NARYN BAIRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahıska Türkleri, travmanın kuşaklar arası aktarımı, sürgün, göç, Meskhetian Turks, intergenerational transmission of trauma, exile, migration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ahıska Türkleri'nin 19. yüzyılın başlarında başlayan göç süreçleri birçok kez ve farklı ülkelerde sürmüştür. Yaşamış oldukları travmatik yaşantının etkisinin aradan yıllar geçmesine rağmen devam ettiği; nesilden nesile aktarım sağladığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı bir ve birden fazla zorunlu göç yaşayan bireylerin, her iki grupta ve üç nesilde olmak üzere aktarılan yaşantıları irdeleyerek şiddete yönelik tutum, temel empati ve travma sonrası bilişler açısından değerlendirmesidir. İlk sürgün zamanı 1944 yılında yaşı en az 4 olan bireyler araştırmaya dahil edilerek toplam da 218 birey katıldı. Yapılan çalışmada 80-93 yaş aralığında 1. nesil 52 katılımcı, 30-70 yaş 2. nesil 74 katılımcı ve 16-47 yaş aralığında 3. nesil 92 katılımcı yer alarak araştırma yürütüldü. Elde ettiğimiz bulgulara göre, 1.nesillerin şiddete yönelik tutumlarının yüksek olması, 2.nesillerin dünyayla ilgili olumsuz bilişlere sahip olması açısından travmanın sonraki nesillere aktarım sağladığını düşündürmektedir. Travmanın bir sonraki kuşaklara etkisinin göç, zorunlu göç, sürgün yaşantılarında ele alınmadığı görülmektedir. Kuşaklararası etkileri bağlamında, göç yaşantısının yeterince incelenmemesi sebebiyle bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The migration processes of the Meskhetian Turks, which started in the early 19th century, continued many times and in different countries. The effects of the traumatic experience they had continued despite the passing of years; It is thought to be transmitted from generation to generation. The aim of this study is to evaluate individuals who have experienced one or more forced migrations in terms of attitudes towards violence, basic empathy and post-traumatic cognitions by examining their experiences in both groups and in three generations. In the first exile in 1944, individuals who were at least 4 years old were included in the study, and a total of 218 individuals participated. In the study, 52 participants in the 1st generation aged 80-93, 74 participants in the 2nd generation aged 30-70 and 16-47 years old 92 participants in the 3rd generation took part in the research. According to the findings we have obtained, the high attitudes of the first generations towards violence suggest that trauma transfers to the next generations in terms of the negative cognitions of the second generations about the world. It is seen that the effect of trauma on the next generations is not handled in migration, forced migration and exile experiences. In the context of intergenerational effects, it is thought that this study will contribute to the literature, since the migration experience has not been adequately examined.