Gebelerde koronavirüs anksiyetesi ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship of coronavirus anxiety and level of uncertainty in pregnancy
  1. Tez No: 727289
  2. Yazar: DERYA EŞSİZ SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Korona Virüs Anksiyetesi, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Pregnancy, Corona virus anxiety, Intolerance of uncertainty
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, pandemi sürecindeki gebelerin koronovirüs anksiyetesi ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi ilişkisini belirlenmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tanımlayıcı nitelikte olup örneklemini, Kocaeli ili Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kadın Sağlığı polikliniğine 01/02/2021-01/05/2021 tarihleri arasında başvuran 216 gebe kadın hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri demografik soru formu, Koronovirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu (KAÖ) ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği Kısa Formu ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Scheffee testi, t testi ve Sperman korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda gebelerin“ileriye yönelik kaygı”alt boyut puan ortalaması 22,76±5,25;“engelleyici kaygı”alt boyut puan ortalaması 13,93±3,21 ve BTÖ-12 toplam puanı 36,69±8,46 olarak bulunmuştur. Gebelerin Korona virüs Anksiyetesi Ölçeği toplam puan ortalaması 8,01±1,44 olarak bulunmuştur. Gebelerin Korona virüs anksiyete düzeyleri ile Belirsizliğe Tahammülsüzlük ölçeği toplam puanı,“ileriye yönelik kaygı”alt boyutu ve“engelleyici kaygı”alt boyutu arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki saptanmıştır. Bu çalışma, gebelerin belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri arttıkça, korona virüs anksiyete düzeylerinin de arttığını göstermektedir. Pandemi sürecinde profesyonel danışmanlık ile gebelik, doğum ve doğum sonu dönem ile ilgili güvenli bilgilerin; kanıt temelli uygulamaların, resmi kılavuzların, ulusal ve uluslararası önerilerin anne ve anne adaylarına ulaştırılarak doğru bilgilendirme yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the relationship between the level of coronovirus anxiety and intolerance of uncertainty in pregnant women during the pandemic process. The study is descriptive and its sample consisted of 216 pregnant female patients who applied to Kocaeli province Anadolu Health Center Hospital Women's Health outpatient clinic between 01/02/2021-01/05/2021. The research data were obtained with the demographic questionnaire, the Coronovirus Anxiety Scale Short Form (CAS), and the Intolerance of Uncertainty Scale Short Form (IUS-12). Number, percentage, mean, standard deviation values, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Scheffee test, t test and Sperman correlation test were used to evaluate the data. As a result of the research, the mean score of the“anxiety about the future”sub-dimension of the pregnant women was 22.76±5.25; The mean score of the sub-dimension of“inhibitory anxiety”was 13.93±3.21 and the total score of IUS-12 was 36.69±8.46. The mean score of the Corona Virus Anxiety Scale of the pregnant women was found to be 8.01±1.44. A moderate positive correlation was found between the Corona virus anxiety levels of the individuals and the total score of the Intolerance of Uncertainty scale, the“anxiety for the future”sub-dimension and the sub-dimension of“disruptive anxiety”. This study shows that as the level of intolerance to uncertainty increases, the anxiety levels of the corona virus increase as well. Professional counseling and safe information about pregnancy, birth and postpartum period during the pandemic process; It is recommended that evidence-based practices, official guidelines, national and international recommendations be delivered to mothers and expectant mothers to provide accurate information.