Baş ağrısı olan ergenlerde anksiyete depresyon ve allodininin ayırıcı tanıda yeri
The role of anxiety, depression and allodynia in the differantial diagnosis in adolescents with headeche
  1. Tez No: 727396
  2. Yazar: SAFİNAZ DİLA TALAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN GÜLER AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, çocuk psikiyatri, ergen, anksiyete, depresyon, Headache, child psychiatry, adolescent, anxiety, depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Baş Ağrısı Olan Ergenlerde Anksiyete Depresyon ve Allodinin Ayırıcı Tanıda Yeri Amaç: Bu araştırmada çocuk psikiyatri polikliniğine başvuran primer baş ağrısı tanısı alan ve baş ağrısı olmayan hastaların anksiyete depresyon ve allodini açısından değerlendirilmesi ve baş ağrısı olan hasta grubunda depresyon, anksiyete ve allodininin normal popülasyona göre sıklığını bulmak amaçlanmıştır. Var olan ruhsal patolojilerin ne sıklıkta olduğu ve bu ruhsal hastalıkların görülmesini arttıran ya da azaltan başka faktörlerin olup olmadığının saptanması da bu çalışmanın amaçlarındandır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini 12-18 yaş grubundaki baş ağrısı olan 143 hasta ve yine 12-18 yaş grubunda baş ağrısı olmayan sağlıklı gönüllüler oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan tüm ergenlerin sosyodemografik verileri toplanmıştır. Çalışmaya katılan ve baş ağrısı olan ergenlerde anksiyete, depresyon ve allodini sıklığını saptamak için Çocukluk çağı kaygı bozuklukları özbildirim ölçeği, Çocuklar için depresyon ölçeği ve Allodini kontrol listesi verildi. Hastaların baş ağrısı tiplendirmesini yapmak için hastalara Baş ağrısı anket formu uygulandı. 12-18 yaş grubundan oluşan sağlıklı gönüllere Çocukluk çağı kaygı bozuklukları özbildirim ölçeği, çocuklar için depresyon ölçeği verildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması kontrol grubunda 15,733±1,250, migren grubunda 15,376±1,879, GTBA grubunda ise 15,500±1,881 idi. Kontrol grubunda kardeş sayısı migren ve GTBA grubuna göre daha fazla bulundu. Kontrol grubunda orta ergenlikte bulunan hasta sayısı migren ve GTBA grubuna göre daha fazladır. Hem migren hem GTBA grubunda kontrol grubuna göre annede ve babada psikiyatrik hastalık varlığı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Geniş aile yapısına sahip olmak kontrol grubunda; migren ve gerilim gruplarına göre daha sık bulunmuştur. Doğum sonrası komplikasyonlardan mor ve ağlamıyor olmak GTBA grubunda kontrol ve migren grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Çocukluk döneminde bakım veren kişilerin anne olma durumu kontrol grubunda Migren ve GTBA grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazla saptandı. Migren tanısı olan grupta menarş olma sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Hem migren hem de GTBA grubunda psikiyatrik eş tanı alma sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olarak bulundu. Allodini puanı 9 ve üzerinde olan hasta sayısı migren grubunda anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. Çalışmaya katılan ergenlerde hem migren hem de GTBA grubundaki hastaların ÇATÖ ortalama puanları kontrol grubuna göre daha yüksek çıkmıştır ve bu farklılık istatistiksel açıdan anlamlı olarak bulunmuştur. Ağrının bir ay içindeki görülme sıklığı GTBA tanı grubunda migren tanı grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksekti. Migren tanısı olan grupta zonklayıcı tipte baş ağrısı varlığı GTBA olan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Migren tanısına sahip ergenler GTBA tanısına sahip ergenlere göre ağrı durumunda yatma karanlıkta uzanma davranışından daha fazla fayda görmektedir. Bir psikiyatrik tanıya sahip olan hastalarda yatma karanlıkta uzanma ile baş ağrısında azalma sıklığı psikiyatrik tanısı olmayan gruba göre daha yüksek olarak bulunmuştur. Bir psikiyatrik tanıya sahip olan baş ağrısı hastaları psikiyatrik tanıya sahip olmayanlara göre sınav günlerinde, uzun ders çalışma durumunda ve stresle baş ağrısında daha fazla kötüleşme yaşamaktadırlar. Sonuç: Baş ağrısı olan ergenlerde anksiyete depresyon ve allodoniyi değerlendirdiğimiz bu çalışmada literatürle uyumlu şekilde baş ağrısı olan grupta anksiyete oranlarının sağlıklı kontrollere göre daha fazla olduğu gözlenmektedir. Eşlik eden psikiyatrik durumlar hastalığın prognozunu olumsuz etkilemekte, daha kolay presipite olmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle baş ağrısı hastalarının izlem ve tedavisinde psikiyatrik değerlendirme ve tedavinin oldukça önemli bir yeri vardır. Yine literatürle uyumlu şekilde migreni olan hasta grubunda da allodini daha sık bulunmuştur. Depresyon, anksiyete, allodini ve diğer psikososyal faktörlerin ayırıcı tanıda tek başına yeterli olmadığını, tüm faktörlerin multidisipliner yaklaşım ile ele alınmasının baş ağrısı olgularının yönetimi için elzem olduğunu bu çalışma da desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The Role of Anxiety, Depression and Allodynia in the Differential Diagnosis in Adolescents with Headache Objective: In this study, it was aimed to evaluate the patients with primary headache who applied to the child psychiatry outpatient clinic in terms of anxiety, depression and allodynia and to find out the frequency of depression, anxiety and allodynia in the patient group with headache compared to the normal population. The aim of this study is to determine the frequency of existing mental pathologies and whether there are other factors that increase or decrease the incidence of these mental diseases. Materials and Methods: The sample of the study consists of 143 patients with headache in the 12-18 age group and healthy volunteers in the 12-18 age group without headache. Sociodemographic data of all adolescents participating in the study were collected. Childhood anxiety disorders self-report scale, Depression scale for children and Allodynia checklist were given to determine the frequency of anxiety, depression and allodynia in adolescents who participated in the study and had headache. Headache questionnaire form was applied to the patients to make the headache typing of the patients. Childhood anxiety disorders self-report scale and depression scale for children were given to healthy volunteers in the 12-18 age group. Results: The mean age of the cases was 15,733±1,250 in the control group, 15,376±1,879 in the migraine group, and 15,500±1,881 in the TBA group. The number of siblings was found to be higher in the control group than in the migraine and GTBA groups. The number of patients in middle adolescence in the control group was higher than in the migraine and TCA groups. The presence of psychiatric disease in the mother and father was found to be significantly higher in both the migraine and TBA groups compared to the control group. Having an extended family structure in the control group; were found more frequently than migraine and tension groups. Being purple and not crying among postpartum complications were found to be statistically significantly higher in the TCA group than in the control and migraine groups. The motherhood status of the caregivers during childhood was found to be statistically significantly higher in the control group than in the migraine and TTH groups. The frequency of menarche in the group diagnosed with migraine was found to be significantly higher than the control group. The frequency of psychiatric comorbidity was found to be significantly higher in both migraine and TBA groups compared to the control group. The number of patients with an allodynia score of 9 and above was found to be significantly higher in the migraine group. Among the adolescents participating in the study, the mean scores of the patients in both the migraine and TCA groups were higher than the control group, and this difference was statistically significant. The incidence of pain in a month was significantly higher in the TBA diagnosis group than in the migraine diagnosis group. The presence of throbbing headache in the group with migraine was found to be significantly higher than the group with TTH. Adolescents with a diagnosis of migraine benefit more from lying down in the dark in case of pain than adolescents with a diagnosis of TBA. In patients with a psychiatric diagnosis, the frequency of reduction in headache by lying down in the dark was found to be higher than in the group without a psychiatric diagnosis. Headache patients with a psychiatric diagnosis experience more worsening of headaches on exam days, long study periods, and stress-induced headaches than those without a psychiatric diagnosis. Conclusion: In this study, in which we evaluated anxiety, depression and allodonia in adolescents with headache, it is observed that anxiety rates are higher in the group with headache compared to healthy controls, in line with the literature. Concomitant psychiatric conditions adversely affect the prognosis of the disease and pave the way for its precipitate more easily. Therefore, psychiatric evaluation and treatment have a very important place in the follow-up and treatment of headache patients. Again, in line with the literature, allodynia was found more frequently in the migraine patient group. This study also supports that depression, anxiety, allodynia and other psychosocial factors are not sufficient alone in the differential diagnosis, and that all factors should be addressed with a multidisciplinary approach for the management of headache cases.