Epizodik migren tanısı olan ergenlerde ağrıyla başa çıkma stratejileri üzerinde ebeveynlerin ve içe yönelim sorunlarının rolü
The role of parents and internalizing problems on pain coping strategies in adolescents diagnosed with episodic migraine
  1. Tez No: 633162
  2. Yazar: OZAN KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE TOROS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, ebeveyn, epizodik migren, ağrıyla başa çıkma stratejileri, içe yönelim sorunları, Adolescent, parent, episodic migraine, pain coping strategies, internalizing problems
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın temel amacı öncelikle migren tanısı olan ergenlerin ve ebeveynlerinin ağrıyla başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkileri belirlemek ve bunun yanı sıra ergenlerde içe yönelim sorunları ile baş ağrısıyla ilişkili ağrı sıklığı, süresi, şiddeti gibi bazı değişkenler ve ağrıyla başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmaya, ICHD-3 tanı kriterlerine göre epizodik migren tanısı alan ve yaşları 12 ve 18 arasında değişen, 70'inin ebeveyninde farklı tiplerde migren tanıları olan 143 ergen dahil edilmiştir. Çalışmada, ergenlerin ve ebeveynlerin, baş ağrısıyla ilişkili özelliklerine ilişkin değişkenler Baş Ağrısı Anketi ile ağrıyla başa çıkma stratejileri ise Ağrıyla Başa Çıkma Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ayrıca ergenlerin sosyodemografik ve gelişimsel özelliklerini belirlemek için Sosyodemografik/Psikiyatrik Değerlendirme Formu, içe yönelim sorunlarını değerlendirmek için ise Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği ve Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama ÖlçeğiÇocuk Formu kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde, ebeveynlerde ve ergenlerde baş ağrısıyla başa çıkma sürecinde kendi kendine başa çıkma, bilinçli bilişsel girişimlerde bulunma ve tıbbi çare arama stratejisi kullanımı arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuş, bunun yanında ebeveynlerde tıbbi çare arama stratejisi ile ergenlerde bilinçli bilişsel girişimlerde bulunma stratejisi arasındaki ilişkide, ebeveynlerde bilinçli bilişsel girişimlerde bulunma stratejisinin tam aracılık ettiği sonucu elde edilmiştir. Öte yandan çalışmada ergenlerde artan depresyon, anksiyete, panik bozukluk ve somatik yakınmalar ve okul fobisi düzeylerinin aylık ağrı sıklığıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Bunun yanında çalışmadan; ergenlerde depresyon ve panik bozukluk ve somatik yakınmalar düzeylerinin, tıbbi çare arama stratejisi kullanımıyla, Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği'nin birçok alt boyutunun ise ağrı karşısında çaresizlik hissettiren tutumlarla başa çıkma stratejisi kullanımı ile pozitif yönde ilişkili olduğu sonucu elde edilmiştir. Son olarak çalışmanın ana amaçları doğrultusunda yürütülen bir diğer aracılık analizi neticesinde, ergenlerde panik bozukluk ve somatik yakınmalar ve okul fobisi düzeyleri ile hem aylık ağrı sıklığı hem de ağrı karşısında çaresizlik hissettiren tutumlarla başa çıkma stratejisi puanları arasındaki ilişkilerde depresyon düzeyinin tam aracılık ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to examine the relationships between the headache coping strategies of adolescents and their parents with migraine diagnosis, as well as the relationships between internalizing problems and some variables associated with headache and pain coping strategies in adolescents. The study included 143 adolescents diagnosed with episodic migraine based on ICHD 3 beta diagnostic criteria, ranging in age from 12 to 18, and 70 parents with different types of migraine diagnoses. In the study, adolescents and their parents were evaluated with the Headache Questionnaire and Pain Coping Scale, as well as the variables related to their headache-related characteristics. Sociodemografic/Psychiatric Assessment Form was used to determine the sociodemographic/developmental characteristics of adolescents, Depression Scale for Children and Anxiety Disorders Screening Scale For Children were used to evaluate internalizing problems. When the results were examined, positive relationships were found between self-coping, conscious cognitive attempts and seeking medical remedy strategy in coping with headaches in parents and adolescents, additionally, the relationship between the strategy of seeking medical remedy in parents and strategy of conscious cognitive attempts in adolescents has been achieved with the result that strategy of conscious cognitive attempts in parents is fully mediated. The study found that adolescents' increased levels of many internalizing problems were associated with pain frequency. Besides, the level of depression and panic disorder, and somatic complaints in adolescents from the study, medical remedy strategy with the use of many sub-scale of the size of anxiety disorder if the headache, helplessness coping strategy positively correlated with the use of the result that is yielded. Finally, it was found that the level of depression was fully mediated in relationship between adolescents' panic disorder and somatic complaints and school phobia levels, and the monthly pain frequency and the strategies to deal with pain and helplessness.