Yoğun bakım hemşirelerinin periodontal hastalık ve oral hijyen konusundaki bilgi düzeyinin tespit edilmesi
Determining the knowledge level of intensive care nurses on periodontal disease and oral hygiene
  1. Tez No: 727411
  2. Yazar: MUHAMMET BURAK YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BEKLEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız hijyeni, Yoğun bakım hemşiresi, Yoğun bakım sertifikası, Intensive care certificate, Intensive care nurse, Oral hygiene
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Çalışmamızda, yoğun bakım servislerinde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin periodontal hastalık ve oral hijyen konusundaki bilgi ve görüşlerini tanımlamayı, karşılaştırmayı ve incelemeyi ayrıca yoğun bakımda çalışan hemşirelerin eğitim durumlarına ve mesleki tecrübelerine göre tutumları arasındaki farklılıkları uygulama ortamlarına göre değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Anket çalışmamız, 01.04.2021 – 01.06.2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. Katılımcıların onayı alındı. Demografik kayıtlar, yoğun bakım sertifikasına sahip olma ile yoğun bakım hemşirelerinin yoğun bakım hastalarının ağız bakımının sağlanması, periodontal hastalıklar hakkındaki bilgi seviyeleri ve düşünceleri arasında anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediği bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi ile incelendi. Çalışmada elde edilen kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin tespiti için ise ki kare testi kullanıldı. Analizler %95 güven düzeyinde SPSS 20.0 yazılımı ile yapıldı. Bulgular: Bu araştırma 198 hemşireye uygulanmıştır. Katılımcıların %70,2'si kadın, %29,8'i erkek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılardan %45'inin yoğun bakım sertifikası varken, %55'nin sertifikası yoktur. Katılımcıların hemşire olarak çalıştıkları sürenin ortalaması 10.58 yıl, yoğun bakım hemşiresi olarak çalışma süresinin ortalaması 6.26 yıl olarak bulundu. Sertifikanın periodontal hastalık tespitinde faydası olduğu; sertifikalıların %38,8'i kesinlikle katılmıştır ve %36,6'sı biraz katılıyorum şıkları ile belirtmişlerdir. Günlük hasta hemşire oranları incelendiğinde ortalama değer 3.31 bulundu. Sertifikalıların %74,4'ü, sertifikasızların %56,5'i ağız bakımının ventilasyonla ilişkili pnömoni oluşumunun önüne geçeceğini bildirmiştir. Sertifikalıların %80'ni, sertifikasızların %68,5'i ağız bakımının periodontal hastalık oluşumunun önüne geçeceğini belirtmiştir. Yoğun bakımda ağız bakımı sadece entübe hastalara mı uygulanmalıdır sorusuna sertifikalıların %92,2'si hayır, sertifikasızların %98,1'i hayır demiştir. Tartışma ve Sonuç: Sertifikalı hemşirelerin yoğun bakım hastalarının ağız bakımını yapma konusunda yeterli eğitimi aldığını, ağız bakımı hakkında bilgi öğrenmede sertifika programının etkisi olduğunu düşündükleri saptanmıştır. Sertifikası olanların ağız bakımı için diş fırçasını daha çok tercih ettiği, dudak kuruluğu için daha çok nemlendirici kullandıkları bulunmuştur. Sertifikası olmayanların musluk suyunu daha çok tercih ettiği bulunmuştur. Sertifikalıların ağız bakımının periodontal hastalık oluşumu ve ventilasyonla ilişkili pnömoni oluşumunun önüne geçmesi hakkındaki farkındalığının daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to define, compare and analyze the knowledge and opinions of the intensive care nurses working in the intensive care units on periodontal disease and oral hygiene, and to evaluate the differences between the attitudes of the nurses working in the intensive care units according to their educational status and professional experience, according to the practice environments. Material and method: Our survey study was carried out between 01.04.2021 and 01.06.2021. Consent of the participants was obtained. Demographic records were analyzed by t-test and one-way analysis of variance in independent groups whether there was a significant difference between having an intensive care certificate and intensive care nurses' oral care of intensive care patients, their knowledge levels and thoughts about periodontal diseases. The chi-square test was used to determine the relationships between the categorical variables obtained in the study. Analyzes were performed with SPSS 20.0 software at 95% confidence level. Results: This research was applied to 198 nurses. It was determined that 70.2% of the participants were female and 29.8% were male. While 45% of the participants have an intensive care certificate, 55% do not. The average of the participants' working time as a nurse was 10.58 years, and the average of their working time as an intensive care nurses was 6.26 years. The certificate is useful in detecting periodontal disease; 38.8% of the certified participants strongly agreed and 36.6% of them said they slightly agree. When the daily patient-nurse rates were examined, the mean value was found to be 3.31. 74.4% of the certified and 56.5% of the non-certified stated that oral care would prevent the occurrence of pneumonia associated with ventilation. 80% of the certified and 68.5% of the non-certified stated that oral care would prevent the formation of periodontal disease. When asked whether oral care should only be applied to intubated patients in the intensive care unit, 92.2% of the certified respondents said no, and 98.1% of the uncertified ones said no. Conclusion: It has been determined that certified nurses think that intensive care patients receive adequate training in oral care and that the certificate program has an effect on learning information about oral care. It has been found that those who have a certificate prefer toothbrushes for oral care and use more moisturizers for lip dryness. It has been found that those who do not have a certificate prefer tap water more. It has been determined that the awareness of the certified people about the prevention of periodontal disease formation and ventilation-related pneumonia formation is higher.