Transarteriyel radyoembolizasyon yapılan hepatosellüler karsinom hastalarında biliyer komplikasyonlar
Transarteriyel radyoembolizasyon yapilan hepatosellüler karsinom hastalarinda biliyer komplikasyonlar
- Tez No: 727410
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÜSKÜDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler karsinom, radyoembolizasyon, safra yolu, biliyer, komplikasyon, Hepatocellular carcinoma, radioembolization, complication, biliary tract, cholesistitis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gereç ve Yöntem: 2016-2020 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde TARE uygulanan 99 HSK hastası ve tekrarlayan işlemlere bağlı toplam 135 işlem incelendi. Hastaların demografik verileri, etyoloji, boyut, lokalizasyon, PVT gibi tümör özellikleri, medikal tedavileri, işlem öncesi ve sonrası (15. gün ve 3. ay) labarotuvar verileri (AST, ALT, total ve direkt bilirubin, GGT, albumin, INR, AFP), yanıt değerlendirme ve komplikasyon açısından MR görüntülemeleri, sağkalımları, işlemde uygulanan Y90 dozları, komplikasyonların tanımlanan parametrelerle ilişkisi retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 99 hastanın yaş ortalaması 65, % 90,9'ı erkek, %9'u kadın cinsiyette idi. %55,6'sında etyoloji HBV, %20,2'sinde etyoloji HCV idi. 5 yıllık sağkalım oranı % 20,9 olarak saptandı. Hastaların TARE sonrası yanıt değerlendirilme için çekilen MR bulgularına göre % 41,4'inde parsiyel yanıt, %20,2'sinde safra yolu komplikasyonu izlendi. Hastalarımızda gözlenen biliyer komplikasyonlar safra yollarında genişleme ve kolesistit bulguları idi. NASH olan hastalarda komplikasyon oranı daha düşük, HBV tanısı olanların ise daha yüksek saptandı. İşlem sonrası labarotuvar verilerine bakıldığında total ve direkt bilirubin ve GGT değerlerinde artış, albümin değerinde azalış izlendi. Karaciğer enzimleri 15. Günde belirgin yüksek olup 3. ayda, 15. güne göre anlamlı değişiklik göstermedi. Bilyer komplikasyon olanlarda paradoksal olarak hastaların GGT düzeyi daha düşük saptandı. Sonuç: TARE uygulanan HSK karsinom hastalarında safra yolu komplikasyonu gelişebilmektedir. İşlem sonrasında GGT, total ve direkt bilirubin değerlerinde artış izlendi fakat bu artış safra yolu komplikasyonundan ziyade REILD ile ilişkilendirildi. Bu konu ile ilgili daha geniş çaplı prospektif çalışamalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, we aimed to examine the biliary complications that developed in HCC (Hepatocellular Carcinoma) patients who underwent TARE (Transarterial Radioembolization) and the parameters with which these complications were associated. Material and Methods: 99 HCC patients who underwent TARE at Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital between 2016 and 2020 and a total of 135 procedures needed due to repetitive procedures in the same period were examined. Demographic data of the patients, etiology, size, localization, tumor characteristics such as PVT, medical treatments, laboratory data (AST, ALT, total and direct bilirubin, GGT, albumin, INR, AFP) before and after the procedure (15th day and 3rd month), response evaluation and complications, MR imaging, survival, Y90 doses applied in the procedure, and the relationship between complications and defined parameters were retrospectively analyzed. Results: The mean age of 99 patients included in the study was 65 and of the participants, 90.9% were male and 9% were female. Etiology was HBV in 55.6% and HCV in 20.2%. The 5-year survival rate was found to be 20.9%. The findings from the MRI taken for the evaluation of response after TARE show that of participants, partial response was observed in 41.4% and biliary complications were observed in 20.2%. Biliary complications observed in our patients were signs of expansion in the biliary tract and cholecystitis. Complication rates were lower in patients with NASH (Non- Alcoholic Steatohepatitis), and higher in those diagnosed with HBV (Hepatitis B). Considering the laboratory data obtained after the procedure, an increase in total and direct bilirubin and GGT (Gamma Glutamyl Transferase) values, and a decrease in albumin values were observed. Liver enzymes were significantly higher on the 15th day and did not show a significant difference in the 3rd month compared to the 15th day. GGT levels were paradoxically found to be lower in patients with biliary complications, Conclusion: Biliary tract complications may develop in patients with HCC carcinoma who underwent TARE. An increase in GGT, total, and direct bilirubin values was observed after the procedure, but this increase was associated with REILD (Radioembolization-induced liver disease) rather than a biliary complication. More prospective studies with large number of patiens are needed to understant the reasons and outcomes of patiens with bilary complications.