Effects of progressive resistance exercise training on physical, psychosocial state and pelvic floor distress level in women with polycystic ovary syndrome
Polikistik over sendromlu kadınlarda progresif dirençli egzersiz eğitiminin fiziksel, psikososyal durum ve pelvik taban distres düzeyi üzerine etkileri
  1. Tez No: 727596
  2. Yazar: ESRA KARACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKSET ATTAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA AKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Physiotherapy and Rehabilitation, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: polycystic ovary syndrome, progressive resistance training, insulin resistance, Progresif direnç eğitimi, polikistik over sendromu, insülin direnci doldurulacaktır
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is one of the most common heterogeneous endocrine disorders in women of reproductive age. Progressive Resistance Training (PRT) has proven effects on the musculoskeletal system by increasing muscle strength and density and reducing bone mineral density loss. Its positive effects on insulin resistance also positively reduce the risk of metabolic disorders such as type 2 diabetes and metabolic dysfunction. PRT may have similar effects on PCOS and is still under investigation as an exercise prescription. This study aims to investigate the effects of PRT on PCOS further. A total of 40 volunteers participated in the study and were divided into two groups randomly. The study group received 12 week-PRT, and the control group only received routine treatment. Outcome measurements included anthropometrics, functional (e.g., functional movement system (FMS), and posture analysis), psychological (health-related quality of life, PCOSQ), pelvic floor distress level (PFDI), and ultrasound measurements. Independent Samples T-Test and linear regression analysis were performed to compare inter-and intra-group differences. Changesin menstrual cycle status (p:0.059) and ovarian volume (p:0.057) were not significantly different. In the study group, there were statistically significant differences between the first and last test findings in body mass index (p:0.0014), waist circumference (p:0.007), skinfold measurements in triceps (p:0.008), suprailiac (p:0.003), body fat percent (p:0.002), and FMS scoring (p:0.001). The pain reduction in the ovarian (p:0.001) and lumbal (p:0.001) regions based on the visual analog scale scores of the study group was statistically significant. There was a statistically significant difference in the colorectal-anal distress (p:0.007) subgroup of PFDI-20 in the study group. In the study group, the psychosocial and emotional (p:0.002), fertility (p:0.006), obesity and menstrual disorders (p:0.002), coping (p:0.002) PCOSQ domain scores, and the total score (p:0.003) after treatment significantly increased. This study shows that 12-week controlled PRT may provide better treatment-oriented results on clinical outcomes in women with PCOS when used with routine treatments.
Özet (Çeviri)
daha sonraPolikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen heterojen endokrin bozukluklardan biridir. Kas-iskelet sistemi üzerinde etkileri kanıtlanmış olan progresif dirençli egzersiz eğitiminin (PRT), kas kuvvetini ve yoğunluğunu arttırdığı ve kemik mineral yoğunluğu kaybını azalttığı belirtilmiştir. PRT'nin özellikle insülin direncine olan olumlu etkisinin metabolik bozuklukların (tip 2 diyabet ve metabolik işlev bozukluğu vb.) riskini azaltmada ve iyileşmesinde olumlu rolü vardır. PRT, PKOS için de benzer faydalar sağlayabilecek bir egzersiz reçetesi olarak hala araştırılmaktadır. Bu çalışma, PRT'nin PCOS üzerinde etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya toplam 40 gönüllü dahil edildi ve gönüllüler rastgele iki gruba ayrıldı. Çalışma grubu 12 hafta PRT alırken kontrol grubu sadece rutin tedavi aldı. Sonuç ölçümleri, antropometrik, fonksiyonel (örn. fonksiyonel hareket taraması (FMS), postur analizi), yaşam kalitesi (PCOSQ), pelvik taban distres leveli (PFDI) ve ultrason ölçümlerini içermekteydi. Gruplar arası ve grup içi farklılıkları karşılaştırmak için bağımsız örneklemler T-Testi ve doğrusal regresyon analizi yapıldı. Menstrüel siklus durumu (p:0.059) ve yumurtalık hacmindeki (p:0.057) değişiklik gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Çalışma grubunda ilk ve son test bulguları arasında, beden kitle indeksi (p:0,0014), bel çevresi (p:0,007), triceps (p:0,008), suprailiak (p:0,003) skinfold ölçümleri ve vücut yağ yüzdesi (p:0,002) ve FMS skoru (p:0.001) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Çalışma grubunda müdahale sonrası yumurtalık (p:0.001) ve lumbal (p:0.001) bölge ağrılarında görsel analog skalaya göre azalma ve PFDI-20'nin kolorektal-anal distres (p:0.007) alt grubu skorunda azalma istatistiksel olarak anlamlıydı. Ayrıca çalışma grubunda, PCOSQ alt grupları olan psikososyal ve duygusal (p:0,002), doğurganlık (p:0,006), obezite ve menstrüel bozukluklar (p:0,002), başa çıkma (p:0,002) skorlarında ve toplam (p:0,003) skorda PRT sonrasında istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, rutin tedavilerle birlikte kullanıldığında 12 haftalık kontrollü progresif direnç egzersizlerinin PKOS'lu kadınlarda klinik sonuçlar üzerinde tedaviye yönelik daha iyi sonuçlar sağlayabileceğini söylenebilir.