Rektal kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede serum adipokinlerinin rolü
The role of serum adipokines in predicting response to neoadjuvant therapy in with patients rectal cancer
- Tez No: 727619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektal kanser, adipokinler, adiponektin, leptin, resistin, neoadjuvan tedavi, rectal cancer, adipokines, adiponectin, leptin, resistin, neoadjuvant therapy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Lokal ileri rektum kanserlerinde neoadjuvan tedavi kullanımı giderek yaygınlaşan bir tedavi stratejisidir. Tedaviye alınan yanıt hastalar arasında büyük farklılıklar göstermekte olup; bazı hastalarda patolojik tam yanıt alınabilirken bazı hastalarda hastalığın ilerlediği görülmektedir. Yanıtın öngörülebilir olması tedavi sıralamasını ve şeklini değiştirebilir. Bu çalışmada kolorektal kanser gelişme riskiyle ilişkili olduğu bilinen serum adipokinlerinin lokal ileri rektum kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde prediktif değeri araştırılmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.09.2020- 31.12.2021 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran ve neoadjuvan tedavi planlanan tüm evre II-III rektal kanserli hastalar dahil edilmiştir. Hastalardan tedavi öncesi kan örneği alınmış ve serum adipokinleri (adiponektin, leptin, resistin ve adipsin) çalışılmıştır. Hastaların demografik özellikleri ve klinik verileri kaydedilmiştir. Hastaların ameliyat sonrası patoloji raporları incelenmiş, modifiye Ryan skorlamasına göre neoadjuvan tedaviye yanıt değerlendirmesi yapılmış ve yanıt durumuna göre 2 gruba ayrılmıştır (Grup 1: modifiye Ryan skoru 0 olanlar; Grup 2: modifiye Ryan skoru 1,2,3 olanlar). Bulgular: Çalışmaya 34 hasta dahil edildi. Gruplar arasında hastaların demografik verileri, tümörlerin klinik özellikleri, kreatinin dışında serum biyokimya parametreleri ve hemogram değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Ortalama serum kreatinin değerleri Grup 1'de daha düşüktü (p=0,037). Serum adiponektin, leptin, resistin ve adipsin değerlerinin her iki grupta benzer olduğu, neoadjuvan tedaviye tam yanıt verenlerle tam yanıt vermeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda lokal ileri rektal kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede serum adipokinlerinin prediktif bir değerinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Neoadjuvant therapy is becoming more common place in locally advanced rectal cancers. The response to the treatment widely varies between patients; some patients go into total remission. Predictability of the response can change the order and format of the treatment. In this study, the predictive value of serum adipokines, which are known to be associated with the risk of developing colorectal cancer, is investigated in the evaluation of response to neoadjuvant therapy in patients with locally advanced rectal cancer. Materials and Methods: All patients with stage II-III rectal cancer, who were intended to undergo neoadjuvant therapy between the dates of 01.09.2020-31.12.2021 were included. Before the treatment, blood samples were collected from the patients and level of serum adipokines (adiponectin, leptin, resistin, and adipsin) were measured. Demographic features of the patients were recorded. Following surgical resection pathology reports were examined and the response to the neoadjuvant treatment regimen was evaluated according to the modified Ryan scoring system. Patients were then divided into two groups according to the response to the treatment (Group 1: modified Ryan score 0; Group 2: modified Ryan score 1, 2, 3). Results: A total of 34 patients were included in this study. The statistical analyses showed that there was no significant difference between demographic values of the patients, clinical properties of the tumors, hemogram and other serum biochemistry parameters except serum creatinine. Mean serum creatinine level was lover in Group 1 (p= 0,037). It was shown that there was no significant difference in levels of serum adiponectin, leptin, resistin, and adipsin between patients who had a complete response to the neoadjuvant treatment and those who did not. Conclusion: In patients with locally advanced rectal cancer, the predictive value of serum adipokines is not statistically significant.