Edirne İl merkezindeki Aile Hekimlerinin ağır hasta bakımı ile ilgili bilgi ve tutumları
The knowledge and attitudes of family physicians about terminally ill patient care in Edirne province
  1. Tez No: 727668
  2. Yazar: ESMA SEDA ÖZGÜZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, palyatif bakım, hospis bakımı, ağır hasta bakımı, Family medicine, palliative care, hospice care, terminally ill patient care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ağır hastalar özellikle hastalıklarının ileri evrelerinde hastalığa bağlı ortaya çıkan semptomları durdurulamayan, tedavisi sağlanamayacak olan veya tedavi nedeniyle şikayetleri artan, hayatının son döneminde olan, fiziksel ya da psikolojik sorunlar yaşayan kişilerdir. Bu hastaların yaşamlarının son evrelerinde bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hastalara palyatif bakım, hospis bakım ve destekleyici bakım verilebilecek bakımlardandır. Çalışmamızda Etik Kurul onayı ve Edirne İl Sağlık Müdürlüğü izni alınarak Edirne il merkezindeki aile hekimlerinin ağır hasta bakımı hakkında bilgi düzeylerini araştırmak için yaptık. Araştırmamıza dahil edilen aile hekimlerimizin büyük çoğunluğu palyatif bakım ve destekleyici bakımı biliyorken hospis bakımı bilen kişiler azınlıktadır. Araştırmamızda literatürde olduğu gibi en çok bilgi sahibi olunan bakım palyatif bakımdır. Hospis merkezlerinin faaliyette olmaması sebebiyle bilgi durumları daha düşük bulunmuştur. Aile hekimlerinin en çok bakım gerektiren semptomların başında ağrı, en çok bakım gerektiren hastalıkların başında maligniteler gelmektedir. Araştırmamızda palyatif bakım verilen semptomlar ve hastalıklar açısından incelendiğinde literatür ile uyumlu çıkmıştır. Bakımlar hakkında tutum soruları sorulduğunda ağır hastaların yaşam kalitesinin arttırılması en çok yüksek puan alan önerme olmuştur. Kadın hekimler hospis bakımı istatistiksel anlamlı olarak daha fazla bilmektedir. Destekleyici bakım hakkında bilgisi olan aile hekimleri hospis bakımı da istatistiksel anlamlı olarak daha fazla bilmektedir. Aile hekimleri süreklilik ilkesi gereğince ağır hastasına sağlık hizmeti sunmakla yükümlü olduğundan bakım süresince de hastayı takip etmelidir. Bu bakımlar hakkında bilgi düzeylerini arttırmak açısından gerekli eğitimler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Terminally ill patients are the patients who are in the last period of their life, who have physical or psychological problems, whose symptoms cannot be stopped, cannot be treated or whose complaints increase due to treatment especially in the advanced stages of their disease. These patients require care in the last stage of their life. Palliative care, hospice care and supportive care can be given to these patients. We conducted this study to investigate the knowledge level of family physicians about the care of terminally ill patients in Edirne province after obtaining approval from the Ethics Committee and Edirne Public Health Department. Family physicians who participated in our study, had knowledge about palliative and supportive care more than hospice care. In our research, the most knowledge was about palliative care as shown in the literature. Family physicians knowledge level was found low due to absence of the hospice centers in Turkey. The mostly encountered primary symptom is pain and the mostly encountered illness is malignity in primary care practice. When analized, palliative care given symptoms and diseases were found to be compatible with the literature.“Increasing the quality of life of terminally ill patients”was the most highly rated proposition among attitude questions about care. The knowledge of female family physicians about hospice care was statistically significant and at the sametime the knowledge about hospice care was also statistically significant among the family physicians who had knowledge about supportive care. According to principle of longitudinal continuity, family physicians should also follow the patient during the palliative, hospice and supportive care. Trainings should be provided about palliative, hospice and supportive care for increasing knowledge about this topic.