Diş hekimliği pratiğinde renk seçiminde kullanılan farklı yöntemlerin ve faktörlerin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different methods and factors used in shade matching in dentistry practice
  1. Tez No: 727679
  2. Yazar: ORHAN ANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZDEMİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel renk seçimi, Enstrümantal renk seçimi, Dijital fotoğraf, Kontrast duyarlılığı, Visual shade matching, Instrumental shade matching, Digital photography, Contrast sensitivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Doğal dişlerle uyumlu renkte restorasyon yapabilmek için, renk seçimi kadar rengi doğru tanımlayabilmek de önemlidir. Diş rengini tespit etmek için günümüzde pek çok yöntem kullanılmaktadır. Renk eşleştirme, geleneksel görsel renk eşleştirmesi veya enstrümantal analiz yoluyla gerçekleştirilebilir. Spektrofotometreler renk ölçümü için kullanılabilecek en güvenilir cihazlardır. Spektrofotometreler önceden belirlenen renk kodlarıyla dişlerin rengini tanımlarlar. Diş hekimleri tarafından son yıllarda, dijital fotoğraf makineleri klinik kullanımına girmiştir. İlk zamanlarda veri saklamak için kullanılan dijital fotoğraf makineleri, son dönemde teknisyenlerle iletişim aracı olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı; estetiğin ön planda olduğu restoratif işlemlerde, renk seçimini etkileyen faktörlerin detaylı bir şekilde araştırılması ve dijital dünyayı yakalamak için kullanışlı bir renk seçimi yönteminin doğruluğu ile ilgili literatüre katkı sağlanmasıdır. Bu çalışmaya katılmak için gönüllü olan 30 hekim dahil edildi. Çalışmamızın ilk aşamasında hekimlerin bilgi formunu doldurmaları istendi ve çalışmaya dahil edilen hekimlerin göz muayeneleri yapıldı. Hekimler, araştırmamıza katılmayı kabul eden farklı yaş gruplarından seçilen 20 hastanın VİTA 3D MasterSystem renk skalasıyla sağ üst santral dişlerinden renk seçimlerini yaptı. Çalışmaya dahil edilen hastalardan tarafımızca spektrofotometre ile renk analiz sonuçları kaydedildi ve dijital fotoğraflar alındı. Hekimlerin yaptıkları renk seçimleri ve dijital fotoğraflar üzerinden yapılan renk analizleri spektrofotometre ile karşılaştırıldı. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bu tez çalışmasında elde edilen verilere göre; mesleki deneyim, gözlemcilerin doğal dişlerde VİTA3D MasterSystem renk skalası ile yaptıkları renk seçimi sonuçları üzerinde etkili olduğu görüldü. Hekimlerin kontrast duyarlılığının ve cinsiyetinin renk seçimi başarısı üzerine etkili olmadığı görüldü. Dijital fotoğraflar ile renk seçiminin başarılı sonuçları bulunmuş olsa da bu tez çalışmasında dijital fotoğraf renk seçimi için başarısız bulundu.
Özet (Çeviri)
In order to make a restoration in a color compatible with natural teeth, it is important to define the color correctly as well as the color selection. Today, many methods are used to detect tooth color. Color matching can be accomplished through traditional visual color matching or instrumental analysis. Spectrophotometers are the most reliable instruments that can be used for color measurement. Spectrophotometers define the color of the teeth with predetermined color codes. In recent years, digital cameras have entered clinical use by dentists. Digital cameras, which were used to store data in the early days, have recently been used as a communication modality with technicians The aim of our study; The aim is to investigate in detail the factors affecting color selection in restorative procedures where aesthetics is at the forefront, and to contribute to the literature on the accuracy of a useful color selection method to capture the digital world. Thirty physicians who volunteered to participate in this study were included. At the first stage of our study, physicians were asked to fill in the information form and eye examinations of the physicians included in the study were performed. Physicians made color selections from the upper right central teeth of 20 patients from different age groups who agreed to participate in our study, using the VITA 3D MasterSystem color scale. Color analysis results were recorded by spectrophotometer and digital photographs were taken from the patients included in the study. The color choices made by the physicians and the color analyzes made on digital photographs were compared with the spectrophotometer. Data were analyzed statistically. According to the data obtained in this thesis study; Professional experience was found to be effective on the color selection results of the observers using the VITA3D MasterSystem color scale on natural teeth. It was observed that the contrast sensitivity and gender of the physicians did not affect the success of color selection. Although successful results of color selection with digital photographs were found, in this thesis study, digital photographs were found unsuccessful for color selection.