Dindarlık ve evlilikte mutluluk ilişkisi (Özvatan örneği)
The relation of religiosity and happiness in marriage (Sample of özvatan)
  1. Tez No: 727710
  2. Yazar: İBRAHİM TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Aile yapısı, Boşanma, Dindarlık, Modernization, Family Structure, Divorce, Religiosity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, evlilikte dindarlık ve mutluluk ilişkisini test etmek amacıyla, Kayseri ili Özvatan ilçesinde yaşayan 158 evli bireyin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket yöntemiyle toplanmış, ankette kişisel bilgi formu,“Dindarlık Ölçeği (DÖ) ve Evlilik Yaşam Ölçeği”(EYÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların 70'i erkek, 88'i ise kadınlardan oluşmaktadır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile test edilmiştir. Veriler normal dağılım göstermediğinden dolayı parametrik olmayan testler uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ikili küme arasındaki anlamlı farklılıkların tespiti için“Mann- Whitney U Testi”ikiden fazla kümeler arası anlamlı farklılıkların tespiti için“Kruskal Wallis-H”testinden yararlanılmıştır Tüm istatistik çözümlemelerinde. 0,05 anlamlılık düzeyi temele alınmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS v.16 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada, dindarlık ölçeği ile evlilik yaşam ölçeği puanları arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki görülmüştür. Kadınların erkeklere göre dini inanç ve dini ibadetleri daha fazla yerine getirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yaş değişkenine göre dindarlık ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı farklılaşma tespit edilirken evlilikte yaşam ölçeğinde anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Eğitim durumuna göre dindarlık ölçeği ve evlilik yaşam ölçeği puanları arasında“ortaokul mezunu”grup lehine bir ilişkini olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Meslek değişkenine göre dindarlık ölçeği ve evlilik yaşam ölçeği puanları arasındaki ilişkinin“işçiler”,“kamu çalışanı”,“emekliler”ve“ev hanımları”lehine olduğu görülmüştür. Evlilik süresi değişkenine göre dindarlık ölçeği ve evlilik yaşam ölçeği puanları arasındaki ilişki“11-20 yıldır evli olan”grup lehinedir. Evlenme şekli değişkenine göre evlilik yaşam ölçeği puanları arasında anlamlı bir farklılaşma tespit edilemezken dindarlık ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı ilişkinin“görücü usulü”ve“yakın arkadaş/akraba aracılığı ile evlenen”lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to test the relation of religiosity and happiness in marriage with the participation of 158 married individuals who live in Kayseri province Özvatan district. Research data were collected by survey method in which Personal Information Form, Religiosity Scale (RS), and Marriage Life Scale (MLS) were used. 70 of the participants are males and 88 of them are females. Conformity of the data to normal distribution was tested with Shapiro Wilk. Nonparametric tests were tested out because of not reflect a normal distribution. Mann- Whitney U test was used for the determination of the significant differences between binary clusters in analyses of the data. Kruskal Wallis-H test was utilized for the determination of the significant differences between more than two clusters. The 05 significance level was based on all statistical analyses. SPSS v.16 package program was used in the statistical analysis. In the research, a positive and low relation was observed between the Religiosity Scale and Marriage Life Scale scores. It was concluded that women perform religious beliefs and religious worship more than men. According to the age variable, while a significant difference was found between Religiosity Scales and average scores, there was not a significant difference in Marriage Life Scale. According to the educational status, it was concluded that the difference was in favor of the secondary school graduate group between the Religiosity Scale and Marriage Life Scale Scores. According to the profession variable, it was seen that the difference between the Religiosity Scale and Marriage Life Scale Sores was in favor of workers, public employments, retired and housewives. According to the marriage duration variable, the difference between Religiosity Scale and Marriage Life Scale scores was in favor of the group who got married for 11-20 years. According to the types of marriage variable, it was reached that while a significant difference between Marriage Life Scale scores was not determined, the significant difference between Religiosity Scale Scores was in favor of the people who got married arranged and via close friends/relatives.