İslam düşüncesinde insanın varlık nedeni
The reason for the existence of human in Islamic thought
  1. Tez No: 727796
  2. Yazar: CÜNEYT KUZLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: insan, varlık, gaye, anlam, fayda, human, entity, purpose, meaning, utility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İnsan, tüm varlıklar içinde en değerli ve en değişken varlıktır. Olumlu veya olumsuz yönde hem kendisini hem de çevresini sürekli değiştirir. İnsanın sebep olduğu birçok şey varken, insanın sebepsiz olması makul değildir. Çünkü insan tüm varlıkların içinde en seçkin olanıdır. İnsanın yaratılış gayesi hakkında daha önce bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada onlardan farklı olarak kavramları öne çıkaran bir inceleme yaptık. Kavramlara da öncelikle ayetlerden başladık. Ayetleri incelemek için tefsir kaynaklarından, hadisleri değerlendirmek için hadis ile ilgili bazı eserlerden, kelime veya kavramları incelemek için sözlük ve ansiklopedilerden faydalandık. İçerik zenginliği ve muteber olması açısından bir kısmı kelam klasiği olan bazı kitaplardan da yararlandık. Ayrıca kavram veya konumuzla ilgili bazı eserlerden ve daha önceden çalışılmış eserlerden de faydalandık. Varlığa anlam yüklemesi açısından; konu ile ilgili kitap, makale ve tezlerden benzer çalışmaları paylaşmakta fayda gördük.
Özet (Çeviri)
Humans are the most valuable and variable of all beings. It constantly changes (positively or negatively) both itself and its environment. While there are many things that are caused by man, it is not plausible for man to be without reason. Because man is the most distinguished of all beings. Many works have been studied before about the purpose of human creation. In this study, we made an analysis that highlights of different concepts. First we started the concepts with the verses. We used sources of meaning and interpretation to examine the verses, some works related to hadiths to evaluate hadiths, dictionaries and encyclopedias to examine words or concepts. We also benefited from some books, some of which are classics of kalam, in terms of content richness and reliability. We also benefited from some works related to our concept or topic and previously studied works. We found it useful to share similar studies such as books, articles and thesis related to the subject in terms of giving meaning to existence.