El rejüvenasyonunda 1,064 NM neodymium-doped yttrium aluminum garnet (Nd:YAG) lazer ve Nd:YAG - intense pulsed light kombinasyon tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of 1.064 NM neodymium-doped yttrium aluminum garnet (Nd:YAG) laser and Nd:YAG - intense pulsed light combination treatment efficiencies in hand rejuvenations
  1. Tez No: 727821
  2. Yazar: AYŞE ÖKTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: IPL, Nd:YAG, Fotoyaşlanma, El derisi, Rejüvenasyon, IPL, Nd: YAG, photoaging, hand skin, rejuvenation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: El derisinin foto rejüvenasyonunda Neodymium-doped yttrium aluminum garnet (Nd:YAG) lazer ve Nd:YAG - intense pulsed light kombinasyon tedavilerinin etkinlik ve yan etkinliklerinin değerlendirilmesi, hasta memnuniyeti üzerine etkilerini saptamak. Gereç ve Yöntem: Otuzbeş hastaya 2 haftalık aralıklar ile sağ ele toplamda 3 seans IPL ve 4 seans Nd YAG lazer tedavisi, sol ele 6 seans Nd:YAG lazer tedavisi uygulandı. Nd:YAG lazer ile sürekli şekilde sağdan sola, yukarıdan aşağıya olmak üzere her seansta tüm el dorsal derisine toplamda 600 atım yapıldı. IPL uygulamasında yine tüm dorsal el derisinin her alanına tek atım uygulandı Bulgular: Otuzbeş hastanın Nd:YAG-IPL kombinasyonu uygulanan sağ el için hastaların 33'ünde (%94,2'sında) global skorda tedavi sonrasında düzelme olduğu gözlendi, bu hastaların11'inde (%31,4) %75 (iyi gelişme), 11'inde (%31,4) ise %50 (orta gelişme), 11'inde (%31,4) %25 (hafif gelişme) oranında yanıt alındı, 2 hastada tedavi ile global skorda değişiklik olmadı. 35 hasanın sadece Nd:YAG uygulaması yapılan sol el için hastaların 2'sinde (%5,8) global skorda tedavi sonrasında değişiklik gözlendi. Yanıt oranı 1 hastada (%2,9) %50 (orta gelişme), 1 hastada (%2,9) %25 (hafif gelişme) olarak saptandı, geri kalan 33 hastanın sol ellerinde tedavi ile global skorda değişiklik olmadığı gözlendi. Hastalar kendi değerlendirmelerinde tedavi öncesine göre sağ ellerinde 11 hasta (%31,4) %75 (iyi gelişme), 16 hasta (%45,7) %50 (orta gelişme), 6 hasta (%17,1) %25 (hafif gelişme) oranında düzelme olduğunu ifade ederken; sol elinde 9 hasta (%25,71) %25 (hafif gelişme) düzelme olduğunu belirtti. Yirmi altı hasta (%74,29) sol elinde tedavi öncesine göre tedavi sonrasında hiçbir değişiklik olmadığını belirtti. Sol el için hafif düzelme olduğunu ifade den 9 hasta düzelmeyi pigment tonunda solma ve kırışıklıkta azalma olarak tarifledi. Bir hastada sadece Nd:YAG uygulaması yapılan sol elde gelişen bül dışında komplikasyon olmadı. Sonuç: Foto yaşlanmış dorsal el derisi rejüvenasyonunda IPL-Nd:YAG lazer kombinasyon tedavisi tek başına Nd:YAG lazer tedavisine üstün olup, alacalı pigmentasyon, ince kırışıklık, solukluk gibi foto yaşlanma belirtilerini başarılı şekilde tedavi etmiştir. Komplikasyon riskinin düşük olması ve hasta memnuniyetinin yüksek olması nedeniyle el rejüvenasyonunda tercih edilebilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of effects and side effects of Neodymium-doped yttrium aluminum garnet (Nd:YAG) laser and Nd:YAG - intense pulsed light (IPL) combination treatments in photorejuvenations of hand skin, and determining impacts on patient satisfaction. Material and Method: For 2 weeks intervals, 35 patients are applied 3 sessions IPL and 4 sessions Nd: YAG laser treatment in total on their right hands, and 6 sessions Nd:YAG laser treatment on their left hands. A total of 600 shots on entire back hand skin was made on each sessions with Nd:YAG laser by constant right to left and from up to down directions. In IPL application, again a single shot is applied on each area of the entire back hand skin. Results: Thirty-five patients who received Nd:YAG-IPL combination on their right hands, 33 of them (94.2%) are observed to recover after treatment in global score, 11 of these patients (31.4%) 75% (good improvement), 11 of them (31.4%) 50% (fair improvement), and 11 of them (31.4%) 25% (slight improvement) are observed. In 2 patients, there were no variations in global score with the treatment. For Nd:YAG application on left hand, out of 35 patients only 2 (5.8%) are observed variations in global score after treatment. Response ratio is determined as 1 patient (2.9%) 50% (fair improvement), 1 patient (2.9%) 25% (slight improvement), for the remaining 33 patients, it was observed no variations in global score on their left hands with the treatment. Patients stated on their own assessments that compared to pre-treatment, 11 patients (31.4%) 75% (good improvement), 16 patients (45.7%) 50% (fair improvement), 6 patients (17.1%) 25% (slight improvement) on their right hands. For their left hands, 9 patients (25.71%) stated 25% (slight improvement). 26 patients (74.29%) stated there are no improvements in post-treatment compared to pre-treatment on their left hands. 9 patients who stated slight improvement for their left hands, described the improvement as fading in pigment tone and a decrease in wrinkles. No complications occured except for one patient developing bulla on the left hand which received Nd:YAG application. Conclusion: In photoaged back hand skin rejuvenation, IPL-Nd:YAG laser combination treatment alone surpasses Nd:YAG laser treatment, while successfully treating photoaging symptoms such as pigmentation, wrinkledness, sallowness. Since its complication risk is low and its patient satisfaction is high, it is a method that can be preferred in hand rejuvenations.