COVİD-19 hastalarında akut dönemde tiroid hormon değişikliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of thyroid hormone changes in the acute period in COVİD-19 patients
- Tez No: 727885
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHRİ EVREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, TFT, Tiroidit, Covid-19, TFT, Thyroiditis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Covid-19 pandemisi 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkıp belirli bir süre sonra pandemi haline gelerek tüm dünyayı ekonomik, sağlık başta olmak üzere birçok alanda etkileyen sağlık sorunu olmuştur. Tüm dünyayı etkileyen virüs milyonlarca mortalite ve morbiditeye sebep olmuştur, olmaya devam etmektedir. Tiroid hormon disfonksiyonu toplumda sık görülmektedir. Otoimmün nedenler, viral nedenler, bakteriyel nedenler, inflamatuar süreçler, ilaçlar, nodüller gibi çeşitli nedenler hipotiroidi ve hipertiroidiye neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı; Covid-19 hastalığına yakalanan kişilerde tiroid hormon değişikliklerini ve Covid-19 ile tiroid hormon panelleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Hipotezimize göre tiroid fonksiyonları Covid-19'a bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çalışmada İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Mikrobiyoloji laboratuvarında sürüntü örneğinde PCR tetkikiyle Covid-19 pozitifliği ile tanı konulan, Covid-19 servisinde yatmış 93 kadın 87 erkek olmak üzere 180 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bu çalışmaya Covid-19 pozitifliği ile eş zamanlı TSH, serbest T3 (sT3), serbest t4 (sT4), Antitiroid peroksidaz antikor (Anti-TPO), Anti-TSH, ATG, çalışılmış hastalar dahil edildi. Sonuç olarak, çalışmaya dahil edilen hastaların klinik seyirlerinde yoğun bakımda takip edilmesi gereken hastalarla serviste takip edilen hastalar arasında yaş, TSH ve sT3'ün istatiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiğini tespit ettik. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular Covid-19 hastalığının tiroid hormonlarını etkileyerek tiroid disfonksiyonuna neden olduğunu göstermektedir. Çalışmamızdaki verilerle; Covid-19' un viral tiroidit yaparak tiroid glandında destrüksiyona neden olabileceği, otoimmün mekanizmaları tetikleyerek hormonal paneli değiştirebileceği, hastalık esnasında yüksek inflamatuar sürecin tiroid fonksiyonlarını etkileyebileceğini düşünmekteyiz. Covid-19 hastalığı ve tiroid hormon paneli arasındaki ilişki ile ilgili daha net bilgiye sahip olabilmek için daha fazla geniş popülasyonları içeren boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic emerged in Wuhan, China on December 1, 2019, became a pandemic after a certain period of time and affected the whole world economically, health, etc. it has been a health problem affecting many areas. The virus, which affects millions, has caused and continues to cause mortality and morbidity of millions. Thyroid hormone dysfunction is a common condition in society. Various reasons cause hypothyroidism and hyperthyroidism. These can be summarized as autoimmune causes, viral causes, bacterial causes, inflammatory processes, drugs, nodules. The aim of our study was to detect thyroid hormone changes in people with Covid-19 disease and to establish the relationship between Covid-19 and thyroid hormone panels. According to our hypothesis, thyroid functions may change depending on Covid-19. This study included 180 patients, including 93 females and 87 males, who were hospitalized in Covid-19 Service-1 and Covid-19 Service-2, which were diagnosed with Covid-19 positivity by PCR examination in the swab sample in the microbiology laboratory of the Inonu University Turgut Ozal Medical Center. Patients with positive Covid-19 and TSH, free T3 (fT3), free T4 (fT4), peroxidase antithyroid antibody (Anti-TPO), anti-TSH, and ATG studied were included in this study. The findings of this study show that age, TSH and fT3 were statistically significantly different between the patients who should be followed up in the intensive care unit and the patients followed in the ward in the clinical course of the patients included in the study. According to our results, we think that Covid-19 disease cause thyroid dysfunction by affecting thyroid hormones. We think that Covid-19 may cause destruction of the thyroid gland by causing viral thyroiditis, may change the hormonal panel by triggering autoimmune mechanisms, and the high inflammatory process during the disease may affect thyroid functions. More studies are needed to have clearer information about the relationship between Covid-19 disease and the thyroid hormone panel.