İşitme engelli ve sedanter bireylerde denge ve güçlendirme egzersizlerinin statik ve dinamik denge üzerinde etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of balance and strengthening exercises on static and dynamic balance in hearing-impaired and sedentary individuals
  1. Tez No: 727981
  2. Yazar: DERYA SEDEFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL KİSHALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Denge, İşitme Engelli, Exercise, Balance, Hearing Impaired
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: İşitme engelli bireylerde psikomotor beceriler normal gelişim gösteren akranlarına oranla daha az gelişmiş olduğundan bu çalışma ile denge ve güçlendirme egzersizlerinin spor yapmayan bireylerle işitme yetisi sınırlı olan veya hiç olmayan bireylerde statik ve dinamik denge üzerindeki etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışma grupları 10-15 yaş aralığındaki 24 işitme engelli ve 29 sedanter olmak üzere toplam 53 öğrenciden oluşturuldu. Denge ölçümleri için SportKAT 4000 denge ölçüm cihazı kullanılmıştır. Cihaz öğrencilere tanıtıldıktan sonra önce statik ve daha sonra dinamik denge için deneme testleri yapılmıştır. Her iki ayak kullanılarak ölçülen statik ve dinamik denge testleri ayrı ayrı incelenmiştir. Etik Kurul onayı alındıktan sonra çalışmaya başlanılmıştır. Çalışmanın veri toplama süreci Covid 19 küresel salgın dönemine denk geldiğinden dolayı testler hijyen ve sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak 2'şerli gruplar halinde gerçekleştirildi. Sekiz hafta boyunca test grubuna ve kontrol grubuna değiştirilmiş farklı denge güçlendirici egzersizlere dayalı fiziksel aktiviteler uygulanmıştır. Gruplar haftada üç kez çalışmaları tekrarladı. Yapılan egzersizlerin gruplar üzerindeki etkisini görebilmek için ön test ve son test yapılmıştır. Veriler istatistiki olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Her iki grubunda ön test ve son test sonuçlarına bakıldığında hem statik hem de dinamik denge özelliğinde egzersizlerinin pozitif yönde anlamlı farklılıklar oluşturduğu görülmüştür. Ancak sedanter bireylere oranla işitme engelli bireylerde bu farklılığın daha belirgin oluşu çalışmanın en dikkat çekici bulgusu olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak yapılan bu araştırma ile sağlıklı sedanter bireylerle, işitme engelli bireylerin denge güçlendirici egzersizleri belirli zaman aralığı ve periyotlarla çalışmaları sonucu statik ve dinamik denge yetisinin artırılması yönünde olumlu gelişmeler kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: As psychomotor skills in hearing-impaired individuals are less developed than their normal developing peers, this study aims to investigate the effects of pilates exercises on static and dynamic balance in healthy individuals and individuals with limited hearing or no hearing ability. Material and Method: The study groups were formed of totally 53 students between the 10-15 age range,24 of whom were with Hearing impairment and 29 of whom were sedantary. Sport KAT 4000 Balance measurement Device was used for balance measurements. After introducing the device to the students, experimental tests were performed firstly for static and then for dynamic tests. The static and dynamic balance tests measured using the two feet were investigated individually, after getting the Ethics committee approval, the study was started, since the data collection of the study coincided with Covid-19 Pandemics, the tests were realized in pairs taking the social distance and hygiene rules into account. Physical activities depending on modified different balance strengthening exercises were applied both to the test and control groups for eight weeks. The groups repeated the exercises three times a week. Pre and post tests were performed in order to evaluate the effects of the exercises on the groups. The data were analyzed statistically. Findings: When the pre and post test results of both groups have been investigated, it has been observed that the exercises had significant differences positively both in the static and dynamic balance characteristics. The obvious difference in hearing impaired individuals in proportion to sedanter individuals is determined to be the most striking finding of the study. Result: As a result it has been noted in this study that balance strengthening exercises has provided positive development in the increase of static and dynamic balance ability both in healthy sedentary individuals and in the hearing impaired individuals.