Savunma sanayi gelişimi: Türkiye ile seçilmiş ülke örnekleri karşılaştırılması
Defense industry development: Comparison of Turkey and selected country examples
  1. Tez No: 728003
  2. Yazar: SİNEM AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKYAY UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Defense Expenditures, Turkey, Defense Industry Development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ekonomik aktiviteler üzerinde etkileri gözüken savunma harcamalarına yönelik farklı görüşler mevcuttur. Neo-Klasik yaklaşım, savunma harcamalarını daha verimli alanlarda yatırım sağlaması ile dışlama etkisi göstererek ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediği görüşünü savunmaktadır. Diğer bir çalışma olan Askeri Keynesyen yaklaşımı teknolojide savunma sanayi üzerine ikincil etki oluşturan ve pozitif dışsallıklar sağlayarak ülkenin ekonomisini olumlu yönde etkilediğini savunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle diğer kamu harcamaları ile savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri incelenerek, verimlilik farkının araştırılarak sonuçlandırılması amaçlanmıştır. Sonrasında savunma sanayi harcamalarının nelere bağlı olarak değişimlere uğradığı belirlenmiştir. Türkiye ve uluslararası ülkeler ile olan savunma sanayi alışverişleri değerlendirilerek ülke bazlı sonuçlara varılmıştır. Bu çalışma üç temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde savunma harcamalar tanımı yapılarak ekonomi üzerine etkileri araştırılmıştır. İkinci bölümde savunma sanayisine Türkiye üzerinden bakılarak savunma harcamalarını belirleyenlere yönelik teorik bilgiler verilmiş ve literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'nin savunma sanayi ve harcamaları üzerine gelişimi araştırılıp değerlendirmelere bakılmıştır. Anahtar Kelime: Savunma Harcamaları, Türkiye, Savunma Sanayi Gelişimi
Özet (Çeviri)
There are different views on defense expenditures, which appear to have effects on economic activities. The neo-classical approach defends the view that defense expenditures negatively affect the country's economy by providing investments in more productive areas and by showing an exclusion effect. Another study, the Military Keynesian approach, argues that technology has a secondary effect on the defense industry and has a positive effect on the economy of the country by providing positive externalities. In this study, it is aimed to investigate and conclude the productivity difference by examining the effects of other public expenditures and defense expenditures on economic growth. Afterwards, it has been determined that the defense industry expenditures have changed depending on what. By evaluating the defense industry exchanges with Turkey and international countries, country-based results were obtained. This study consists of four main parts. In the first chapter, defense expenditures are defined and their effects on the economy are investigated. In the second part, the defense industry is examined through Turkey and theoretical information about the determinants of defense expenditures is given and a literature review is made. In the third chapter, Turkey's development on defense industry and expenditures has been researched and evaluated.