İstanbul ili'nde Sağlık Bilimleri Üniversitesi dahilinde eğitim alan aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin düzenlenen sağlık raporları hakkındaki bilgi düzeyi ve farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level and awareness of the health reports of the family medicine specialist students who received education within the health Sciences University in İstanbul Province
  1. Tez No: 728056
  2. Yazar: FATİH GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği Uzmanlık Öğrencisi, Sağlık Raporları, Bilgi, Farkındalık, Family Medicine Residency, Health Reports, Knowledge, Awereness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İstanbul İli'nde Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) bünyesinde bulunan Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin Aile Hekimliği uygulamasında düzenlenen sağlık raporları hakkındaki bilgi düzeyinin ve farkındalıklarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, tanımlayıcı, kesitsel bir çalışmadır. Çalışma 01.02.2022-01.04.2022 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği merkez olmak üzere İstanbul'da SBÜ bünyesindeki 12 adet eğitim ve araştırma hastaneleri ile şehir hastanelerinde uzmanlık öğrencisi olarak görev yapmakta olan 685 aile hekimliği uzmanlık öğrencisi içerisinden çalışmaya katılmayı kabul eden 312 katılımcı ile yapıldı. Katılımcılara sosyodemografik sorular ve eğitim koşullarını değerlendiren soruların yanı sıra yönetmelikler incelenerek tarafımızca oluşturulan ve katılımcıların sağlık raporları hakkındaki bilgi düzeylerini ölçen 37 adet soru sorulmuştur. Çalışmamız internet üzerinden çevrim içi (online) anket şeklinde uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 312 kişiden %37,2' si (n:116) erkek, %60,9'u (n:190) kadındır. Katılımcıların %1,9'u (n:6) cinsiyetini belirtmek istememiştir. Katılımcıların yaşları 24 ile 53 arasında olup, ortalama 30,1'dir. Hekimlik süresi 0 ile 29 yıl arasında ortalama 5,17 yıldır. Aile hekimliği süresi 0 ile 19 yıl arasında değişmekte olup ortalama 3,26 yıldır. Katılımcıların %78,5'i (n:245) AHU, %21,5'i (n:67) SAHU öğrencisidir. Katılımcıların %19,6'sı (n:61) birinci yıl uzmanlık öğrencisi, %28,5'i (n:89) ikinci yıl uzmanlık öğrencisi, %51,9'u (n:162) üçüncü yıl uzmanlık öğrencisidir. AHU öğrencilerinin %59,5'inin (n:146) hastanesinde Eğitim Aile Sağlığı Merkezi (EASM) bulunmaktayken %40,5'inin (n:99) hastanesinde EASM bulunmamaktadır. Katılımcıların cinsiyetiyle bilgi düzeyleri arasında sürücü raporları dışında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sürücü raporlarında erkeklerin bilgi düzeyi kadınların bilgi düzeyinden yüksek bulunmuştur. Katılımcıların yaş, hekimlik süresi ve aile hekimliği süresi arttıkça genel olarak raporlar hakkındaki bilgi düzeyleri de artmaktadır. SAHU öğrencileri genel olarak AHU öğrencilerinden daha yüksek puan almışlardır. EASM bulunan hastanelerde çalışan uzmanlık öğrencilerinin bilgi düzeyleri EASM bulunmayan hastanelerde çalışanlardan daha yüksek çıkmıştır. Sonuç: Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin sağlık raporları hakkındaki bilgi düzeylerinin artırılması amacıyla mezuniyet öncesi ve sonra gerekli eğitimlerin verilmesi ve uzmanlık öğrenciliği süresince bu konuda eğitimler almaları gerektiği kanaatindeyiz. EASM bulunan hastanelerdeki uzmanlık öğrencilerinin EASM bulunmayan hastanelere göre daha başarılı olması nedeniyle tüm eğitim kliniklerinde EASM olması ve aile hekimliği uzmanlık eğitiminde tüm uzmanlık öğrencilerinin EASM'de görevlendirilmeleri gerektiğini düşünmekteyiz. Katılımcıların yaşları ve mesleki tecrübeleri arttıkça bilgi düzeylerinin çok az artmış olması bu bilgilerin deneyimle kazanılamayacağı, bu konularda eğitimler düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to determine the level of knowledge and awareness about the health reports issued in the Family Medicine practice of the Family Medicine resident students at the University of Health Sciences (SBU) in Istanbul. Method: Our study is an observational, descriptive, cross-sectional study. The study was conducted with 312 participants who agreed to participate among 685 family medicine residents working as resident students in 12 training and research hospitals and city hospitals within SBU in Istanbul, including SBU Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital Family Medicine Clinic, between 01.02.2022 and 01.04.2022. In addition to sociodemographic questions and questions evaluating educational conditions, 37 questions created by us by examining the regulations and measuring the knowledge level of the participants about the health reports were asked to the participants. Our study was applied in the form of an online questionnaire over the internet. Results: 37,2% (n: 116) of the 312 people participating in our study were male and 60,9% (n: 190) were female. 1,9% (n:6) of the participants did not want to indicate their gender. The ages of the participants are between 24 and 53, with an average of 30,1. The duration of practice is between 0 and 29 years, with an average of 5,17 years. The duration of family medicine varies between 0 and 19 years, with an average of 3,26 years. 78,5% (n:245) of the participants are AHU students and 21,5% (n:67) are SAHU students. 19,6% (n:61) of the participants were first-year residents, 28,5% (n:89) were second-year residents, 51,9% (n:162) were third-year residents. While there is an Education Family Health Center (EASM) in the hospital of 59,5% (n:146) AHU residents, 40,5% (n:99) do not have an EASM in their hospital. No significant difference was observed between the gender of the participants and their level of knowledge, except for the driver reports. In the driver reports, the knowledge level of men was found to be higher than that of women. As the participants' age, duration of practice, and duration of family practice increase, their level of knowledge about reports generally increases. SAHU residents generally scored higher than AHU residents. The knowledge level of residents working in hospitals with EASM was higher than those working in hospitals without EASM. Conclusion: We believe that with the aim of increasing the knowledge level of family medicine residents about health reports, necessary training should be given before and after graduation and they should receive training on this subject during their residency. We think that EASM should be present in all training clinics and all family medicine residents should be assigned to EASM in family medicine residency training by the reason of that residents in hospitals with EASM are more successful than the ones in hospitals without EASM. As the age and professional experience of the participants increased, their level of knowledge increased very little, which shows that this information cannot be gained through experience, and trainings should be organized on these issues.