Evaluation of blockchain technology for process improvements in supply chains using fuzzy QFD
Tedarik zincirlerinde süreç iyileştirmek için blokzinciriteknolojisinin bulanık QFD yöntemiyle değerlendirilmesi
- Tez No: 728086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN EMRE ALPTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Satınalma süreci, blokzinciri teknolojisi, BBH, Bulanık KFY, Bulanık TOPSIS, Procurement process, Blockchain technology, Fuzzy Cognitive Map, Fuzzy QFD, Fuzzy TOPSIS
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Küreselleşmiş iş ortamlarında artan karmaşıklık ile işletmeler, son derece rekabetçi pazarda avantajlar elde edebilmek için süreçlerini optimize etmek ve yenilemek için büyük bir zorlukla karşılaşmaktadırlar. Eşsiz özellikleri ile Blokzinciri teknolojisi, iş süreçlerini yönetme şeklimizi değiştirecektir. Bu çalışmada amaç, özellikle satınalma sürecine odaklanarak, paydaşların gereksinimleri doğrultusunda bir tedarik zincirinin Blokzinciri teknolojisi seçim sürecini desteklemektir. Entegre Bulanık Bilişsel Haritalama (BBH)-Bulanık Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY)-TOPSIS yöntemi kullanarak, problemli tedarik zinciri metrikleri ve yazılım özellikleri doğrultusunda uygun bir Blokzinciri alternatifi seçimi yapmak için bir vaka analizi çalışması yapılmıştır. Belirsiz veya kesin olmayan süreç ve metrik tanımları, kesin olmayan kalite tanımları ile birlikte teknoloji değerlendirme sürecinde sorunlar yaratabilir; bu nedenle bu tanımlar standart bir biçimde değerlendirilmelidr. Vaka olarak incelenen tedarik zincirinin belirsiz süreç ve metrik tanımları olduğundan, tedarik zinciri operasyonları referans modelini ve iş süreç modelleme ve notasyonu dilini kullandık. Ödünleşimler, bir tasarım aşamasında dikkat edilmesi gereken özelliklerdir. Tedarik zinciri operasyonları referans modeli metrikleri arasındaki ilişkileri ve önemli metrikleri belirlemek için BBH yöntemini kullandık. Küresel standardizasyon için, uluslararası standardizasyon kuruluşu ve uluslararası elektroteknik komisyonu bilgi teknolojileri alanında özel bir sistem kurdu. Bu çalışmada, kurulan bu sistemin belirli standart kalite özellikleri kullanılarak, uygulama yapılan tedarik zincirinin problemli kalite özelliklerine odaklanılmıştır. SCOR metrikleri ve ISO karakteristiklerinden önemli olanları belirlemek için de BBH kullandık. ISO karakteristik özellikleri arasındaki kompleks ilişkileri belirlemek, yazılımın kalitesi için önemlidir. Ama tedarik zincirindeki paydaşlar, bu kompleks ilişkilerin yaratabileceği sonuçları kestirememektedir. Literatürde, ISO/IEC 25010 ve ISO/IEC 25012 standartlarındaki 2 kalite karakteristiklerini kullanıp, bunların aralarındaki ilişkileri inceleyen bir BBH yöntemi bulunmamaktadır. Bu çalışmada aynı zamanda kurumların Blokzinciri seçim sürecine destek olabilecek Blokzinciri karakteristikleri de detaylı bir şekilde özetlenmiştir. Ayrıca, bir teknoloji tasarımının mimari özelliklerini değerlendirirken oluşabilecek ödünleşmeleri değerlendirmek önemli olduğundan, BBH metodu kullanarak Blokzinciri tasarım özellikleri arasındaki ödünleşmeleri de değerlendirdik. Literatürde Blokzinciri seçimi yapan çalışmalar ya tedarik zinciri odaklı ya da çok teknik yazılımsal konular içermektedir. Bu çalışmada uygulanan Bulanık KFY, tedarik zinciri ve yazılımla alakalı problemleri birlikte değerlendirme fırsatı sunmuştur. Son olarak, TOPSIS yöntemini kullanarak uygun bir blokzinciri alternatifi seçtik. Literatürde, entegre Bulanık BBH-KFY-TOPSIS yöntemi kullanılarak kurumlar için Blokzinciri seçimi yapan, ve özellikle Blokzinciri özellikleri arasındaki ödünleşmeleri inceleyen bir çalışma yoktur. Bu çalışmada kullanılan standart model ve süreç tanımları, tedarik zincirinde olması gerekli durumları destekler niteliktedir. Kalite özelliklerinde ve performans boyutlarında standart bir dil kullanılması, Blokzinciri teknolojisini daha anlaşılır kılmıştır; literatürde bu tarz çalışmalar da çok mevcut değildir. Ayrıca senaryo bazlı olarak uyguladığımız BBH yöntemi, bize farklı senaryolarda ortaya çıkabilecek sonuçları göstermesi bakımından fayda sağlamıştır. Farklı senaryolar, ortaya çıkması muhtemel olan sonuçları göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing complexity in globalized business environments, businesses encounter a significant challenge to optimize and innovate their processes to take advantage of a highly competitive market. With its unique characteristics, blockchain technology will change the way we handle business processes. This study aims to support the blockchain technology selection decision of a supply chain considering the requirements of its stakeholders, primarily focusing on its procurement process. We made a case study application seeing the problematic supply chain metrics and software-related characteristics of the case supply chain using an integrated Cognitive Map-QFD-TOPSIS methodology to select an appropriate enterprise blockchain alternative. Vague or imprecise process and metric definitions and imprecise quality definitions can create problems in the technology selection process, so these definitions should be set in a standard form. We used Supply Chain Operations Reference (SCOR) modelling and Business Process Modelling and Notation (BPMN) language to deal with the vague and imprecise process and metric definitions. Furthermore, trade-offs are the most crucial decisions that must be made in an architectural design. To prioritize SCOR metrics and focus on specific metrics without losing information, we used Fuzzy Cognitive Maps since there are trade-offs between SCOR performance metrics. For global standardization, the International Organization for Standardization (ISO) and the International Electro-technical Commission (IEC) established information technology guidelines. In this study, ISO/IEC 25010-25012 standard software quality attributes were evaluated for focusing on problematic software attributes of the case supply chain. To prioritize ISO software characteristics and blockchain characteristics separately, we again applied Fuzzy Cognitive Maps. It is highly significant to determine complex relationships between ISO software 2 characteristics considering their contribution to the software quality. However, software stakeholders in the case supply chain cannot easily interpret the changes that the complex relationships between software characteristics can create. To the best of our knowledge, in literature, there is not a study evaluating the relationships between the software characteristics from both ISO/IEC 25010 and ISO/IEC 25012 standards using Fuzzy Cognitive Map. After inspecting all blockchain characteristics from the literature, we summarized blockchain characteristics to be able to support blockchain selection decisions of a selected enterprise. We also evaluated trade-offs between blockchain characteristics using Fuzzy Cognitive Maps. In literature, blockchain technology studies in supply chains are either too supply chain-specific or too technical in software topics. However, supply chain and software related topics need to be systematically linked to each other for the selection of a suitable blockchain alternative. In the end, we selected an appropriate enterprise blockchain alternative using Fuzzy (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) TOPSIS. There is no QFD-Cognitive MapTOPSIS integrated study on enterprise blockchain selection, specifically inspecting the trade-offs between blockchain characteristics. In this study, SCOR metrics, ISO characteristics and metrics, blockchain design requirements, and the selection of alternative blockchains enabled us to support to-be processes of a selected supply chain. Blockchain became more understandable by using a standardized language in quality characteristics and performance dimensions (SCOR, ISO, etc.), also limited in the literature. Additionally, blockchain characteristics were evaluated in detail to be able to support enterprise blockchain selection decisions. Fuzzy Cognitive Map-based scenario analysis enabled us to consider the different effects of different scenarios in our study.