Effect of air temperature and humidity on the drying rate of macaroni
  1. Tez No: 7280
  2. Yazar: LAMİA ADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makarna, kurutma, nem difüzyonu, etkin difüzyon kalınlığı
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
KURUTMA HAVASINIM SICAKLIK VE NEMİNİN MAKARNA KURUMA HIZINA ETKİSİ ADAR, Lam i a Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali ESİN 70 Sayfa, Ekim 1989 ÖZET Bu çalışmada, kurutma havasının sıcaklık ve neminin makarnanın kuruma hızına etkisi araştırılmıştır. Makarna içindeki süreye bağımlı nem difüzyon hareketi ve nem difüzyonu, sabit kurutma şartlarında incelenmiştir. Makarna içindeki nem difüzyonunu incelemek amacı ile laboratuar deneylerinde küresel makarna hamuru (ortalama çap; 16.0 mm), endüstride de“spaghetti”( çap; 1.54 - 1.78 mm ) kullanıl mıştır. Kurutma parametrelerinin çekme üzerine etkisi, etkili kalınlıkdaki değişme ile ilişkilendirilmiştir. Nem difüzyonunun sıcaklığa bağımlılığı Arrhenius tipi bir ilişki olarak bulunmuştur. Ayrıca, laboratuar ile, endüstri deney sonuçları karşılaştırıldığında, iyi bir uyum görülmüştür.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF AIR TEMPERATURE AND HUMIDITY ON THE DRYING RATE OF MACARONI ADAR, Lamia Faculty of Engineering Department of Food Engineering, M.S. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Ali EStN 70 Pages, October 1989 ABSTRACT In this research, air temperature and humidity effecting the drying rate of macaroni through the tunnel was investigated. The unsteady-state diffusional behavior of moisture and moisture diffusivity in macaroni were studied under constant drying conditions. In order to investigate the diffusion of moisture, spherical dough samples (average diameter 16.0 mm ) in the laboratory experiments, and“spaghetti”(diameters 1.54 to 1.78 mm ) in the industrial applications were used. The effect of drying parameters on shrinkage of macaroni was related with the fractional change in effective thickness. It was found that temperature dependence of moisture diffusivity was of Arrhenius type. Also, the experimental and industrial results showed a good agreement when compared. Keywords : Macaroni, drying, moisture diffusion, effective diffusional path. - iii -