The relationship between computer attitude, mathematics attitude and knowledge about computer of prospective mathematics teachers at METU by grade level and sex
  1. Tez No: 7282
  2. Yazar: GAYE ÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: computer attitude, mathematics attitude, knowledge about computer, garde level, sex. IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Matematik öğretmen adaylarının bilgisayara karşı tutumları, matematiğe karşı tutumlar ve bilgisayar hakkındaki bilgileri arasındaki ilişkileri sınıf ve cinsiyete göre araştırmaktır. Ayrıca bu değişkenlerin ortalama farkları sınıf düzeyi ve cinsiyete göre analiz edilmiştir. Bu çalışmanın kapsamına, ODTÜ Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf (34) ve dördüncü sınıf (30) matematik öğretmen adayları alınmıştır. Çalışmanın kapsamına giren toplam 64 öğrenciden 25 'i kız, 35 'i erkektir.çalışmanın verileri üç araç kullanılarak toplanmıştır. Araçlardan biri Aiken taraf ından geliştirilen matematiğe karşı tutum ölçeği, ikincisi, Gressard ve Loyd tarafından geliştirilen bilgisayara karşı tutum ölçeği ve diğeri araştırmacı tarafından geliştirilen bilgisayar hakkında bilgi testidir. Yapılan analizler göstermiştir ki bilgisayara karşı tutum ile matematiğe karşı tutum arasında sınıf düzeyi ve erkek öğrenciler göz önüne alındığında anlamlı ilişki bulunmuştur. Bilgisayara karşı tutum ile bilgisayar hakkındaki bilgileri arasında,4. sınıf düzeyinde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayni zamanda 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin bilgisayar hakkındaki bilgileri açısından anlamlı; bir ortalama farkı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between attitude toward computer (CAT), attitude toward mathematics (MAT) and knowledge about computer (KAC) of prospective mathematics teachers at the Middle East Technical University (METU) by class level and sex. Also the mean differences of those variables according to grade level and sex are analyzed, The subjects of this study are 30 fourth, 34 third grade prospective mathematics teachers in the Department of Science Education at METU. The total number of students is 64 in this study, 35 are females and 29 are males.Three instruments are utilized for the data collection: Mathematics Attitude Scale (MAS) which is developed by Aiken, Computer Attitude Scale (CAS) which is developed by Loyd and Gressard, and Knowledge About Computer Test (KACT) which is developed by the researcher. The results of the present study indicate that there is a significant relationship between Computer Attitude (CAT) and Mathematics Attitude (MAT) by grade level and for males; there is a significant relationship between CAT and Knowledge About Computer (KAC) only among fourth graders. Also, there is a mean difference between third and fourth graders with respect to KAC.